Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 28 Януари 2020

Януари 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Юли 2018
Жътва е!
С красив ритуал стопаните от Сливенско откриха кампанията по прибиране на реколтата

Жътва е!

print

e-mail facebook

 

Дойдат ли най-топлите месеци в годината - земеделските производители от цялата страна се отправят към полето да прибират реколтата си. За поредна година стартът на жътвената кампания сложи Националната асоциация на зърнопроизводителите, като този път домакин беше съюзът от Сливенска област. Преди да се качат на високотехнологичните машини, фермерите бяха изпратени от жътварките на село Желю войвода. Те представиха красивия ритуал на „зажънването“. Официални гости на събитието бяха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, председателят на Комисията по земеделие към НС Десислава Танева, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, както и кметът на Сливен Стефан Радев.

Гостите бяха посрещнати с песни и кръшни хора. Откриването на кампанията е четвърто поред. „За всеки земеделец най-важният ден в годината е този, в който си прибира продукцията, за която се е трудил цяла година и е треперил над нея. Денят, който избрахме, е неслучайно и денят на астрономическото начало на лятото – за да е хубав и да имаме истински празник в духа на българските традиции“, сподели Георги Радев, председателят на Сдружението на земеделските производители - Хаджи Димитър в Сливен. За младия стопанин зърнопроизводството е неговият живот и се надява на добри добиви.

Очакванията си сподели и председателят на НАЗ Костадин Костадинов. „В различните райони на страната картината е различна. За граха прогнозите са за по-ниски добиви от миналата година – от 250 до 300 кг от декар, като първоначални резултати. Земеделието е завод на открито, чието производство се влияе от времето. Паднаха градушки и проливни дъждове, поради което точна прогноза не може да се даде. За Добруджанския регион първоначалните очаквания са за малко по-високи резултати от другите части на страната“, коментира Костадинов.

Десислава Танева: Това е празник на земеделието

Бившият земеделски министър Десислава Танева за поредна година взе участие в ритуала. За нея това е една традиция, която трябва да се пази и поддържа. „Радвам се, че тази година откриването на жътвата е организирано в село Желю войвода, едно от най-големите села в Сливенска община. Тук има много трудолюбиви хора, които отглеждат разнообразни земеделски култури. Нека да има поминък и младежта да поема, а ние българите да запазим „бранда“, с който сме станали популярни в Европа и света – че сме една добре развита земеделска държава“, заяви Танева по време на събитието.

Агроминистърът Румен Порожанов също постави висока оценка на развитието на зърнопроизводството в страната, като по думите му това е един бранш, който ще става все по-перспективен. Той обърна внимание и на климатичните аномалии от началото на годината. „Не мога да не отворя скоба за градушките. За съжаление, те зачестяват и ако наистина не се стреляше там, където имаме ракетни площадки, щеше да има поголовен проблем в земеделието и в урбанизираната среда“, категоричен е Порожанов. Относно общия законодателен акт за поземлените отношения министърът уточни, че се очаква в края на юли да се проведе първото публично обсъждане с бранша, който в момента косвено участва в подготовката. Амбицията на МЗХГ е през септември да бъде представен пред Народното събрание и дотогава ще се работи активно по новия проектозакон.

 

Автор: Петя Петкова
Целия материал четете в брой Юли 2018ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Ние трябва да създаваме иновации, които да помагат за изхранване на населението
Проф.Ангел Ангелов, преподавател в катедра "Биотехнология" и Центърa за обучение по качество и безопасност на храните към Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив

Много сме силни в сегментите, които носят добавена стойност за фермерите
Ани Димитрова, Търговски мениджър в Nuseed

На запад от рая
Овощните градини край с. Радотина - биоземеделие по учебник

Как се успява наопаки
Уникални за света български предприемачи представи Институтът за агростратегии и иновации

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg