Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Неделя, 19 Май 2019

Май 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Октомври 2018
СТЕКСПО 2018
На три години и с български животни

СТЕКСПО 2018

print

e-mail facebook

 

Единственият по рода си форум за месодайно говедовъдство в България СТЕКСПО тази година се проведе край Сливен. Форматът на изложението беше насочен към представяне на фермите, които отглеждат говеда в месодайно направление и качеството на тяхната продукция. В програмата на форума под наслов „Професионални серии за месодайно говедовъдство“ имаше дефиле и оценяване на чистопородни животни от породите Абердийн Ангус, Херефорд, Лимузин, Гаскон, както и комерсиални кръстоски в различни категории. Традиционно събитието се организира от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България. Нейният председател Стоян Чуканов заяви при откриването, че преди три години животните са били три пъти по-малко. Огромната разлика между предишните и сегашните животни е в това, че тогава по-голямата част от ушните марки на животните са били чуждестранни. Тази година чуждестранните марки се брояха на пръстите на едната ръка. На СТЕКСПО бяха демонстрирани животни, маркирани и отгледани в България – изцяло българска продукция. Тя е стъпила върху генетиката, внесена от цял свят, но говедата са плод на български труд. Той подчерта, че месното животновъдство започва да набира все по-голяма популярност. Повишаването на консумацията на говеждо месо с 30% произлиза от изсветляването на сектора.

В Сливен бяха показани животни на европейско и световно ниво – като генетика, презентация и вид.

Сливен Експо край разклона за с. Мечкарево събра близо сто животни на площ от над 100 дка. Събитието се провежда в партньорство с водещи компании в животновъдния сектор.

Кметът на Сливен подчерта, че месодайното говедовъдство е с голяма перспектива за производството и завладяването на нови пазари и територии. „Телешкото месо се превръща във все по-предпочитано и говеждото все повече навлиза в традиционната ни кухня, и можем да се радваме на продукцията на нашите производители”, заяви Стефан Радев.

От МЗХГ потвърдиха, че нараства броят на животните от месодайно направление в страната. Те вече са над 90 000. Зам.-земеделският министър Янко Иванов и Силвия Василева, директор на Дирекция „Животновъдство“ - МЗХГ, бяха сред официалните гости на форума.

 Безспорно акцентът на СТЕКСПО 2018 беше Конкурсът за най-елитното животно от породата Абердийн Ангус. Главният съдия Тодор Арбов избра бика Елмо за шампион на България. Животното е на 15 месеца, родено е пред месец юни миналата година и е собственост на Ангус месно говедовъдство, с. Стъргел. Елмо заслужи победата с по-добре развит гръден кош с по-голяма дълбочина. Собственикът Росен Христов е един от първите фермери, които започват да се занимават с месно говедовъдство у нас. Конкурент на Елмо беше бикът Емануел, роден през септември 2017 г., отново собственост на фермата в село Стъргел.

Целия материал четете в брой Октомври 2018ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Защо всички искат Капрено?
Емил Русев: Това е най-рентабилният продукт на пазара

Ако всички се обединим в камара, ще сме силни пред държавата и ЕС
Стайко Стайков, председател на БАСЗЗ

За земеделието с усмивка, любов и отговорност
Галина Пейчева: Чувствам се комфортно в този бизнес

Да си спомним за Цветан Гърбешков
За него нямаше невъзможни неща

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg