Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 05 Февруари 2023

Януари 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Политики Брой: Октомври 2018
FOAM – 70% от ОСП да е за екология
Субсидиите да са за фермери, които доставят обществени блага, искат биоземеделците в ЕС

FOAM – 70% от ОСП да е за екология

print

e-mail facebook

 

Земеделските стопани могат да станат еко предприемачи, ако 70% от средствата на ОСП бъдат гарантирани за опазването на климата и околната среда. Това е позицията, която излъчи Ян Плаг, президент на IFOAM /Международна федерация на движенията за биологично земеделие/ по време на 12-ия конгрес на организацията във Виена през септември. Важно е да се предоставят обществени средства за обществени блага, според биоземеделците. Иначе „страните в ЕС няма да постигнат резултати, адаптирани към националните реалности, ако новата ОСП не определи ясно прехода към устойчиво селско стопанство чрез екологични схеми и агроекологични мерки.“

Отговорни за обществото

По време на дискусията „Органични на всяка маса - Бъдещето на храните и земеделието - преобразуващ подход за следващата Обща селскостопанска политика“, участниците се обединиха върху ключовите елементи - мерки в защита на климата и екологията.

Нелоялни търговски практики
Биологичното земеделие играе водеща роля в повишаването на устойчивостта на европейските земеделски производители, е позицията на биоземеделците в ЕС. Според тях е важно да се забранят нелоялни търговски практики и да се определят правила за справедливи търговски практики в цялата верига за производство на храни. Освен това е важно да се определят цели и да се следва напредъкът за опазване на водата, почвата, въздуха и биологичното разнообразие.

България

Според министъра на земеделието Румен Порожанов, България е за обвързаното подпомагане. По думите му обвързани плащания с още по-широк обхват и по-голям финансов ресурс ще имат положителен ефект за поддържането и развитието на жизнеспособни селски райони. Тази позиция беше заявена на неформалния Съвет на министрите по време на Австрийското председателство на ЕС във Виена. Българският министър на земеделието обърна внимание, че трябва да се запази възможността за прилагане на преходна национална помощ и след 2020 г. с цел поддържане стабилността в подкрепата на земеделските стопани. Прекратяването й би могло да доведе до фалити при част от земеделските стопани в България.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Октомври 2018ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Интерагри с първи юбилей през 2023 г.
Даниел Минев, Изпълнителен директор на ИНТЕРАГРИ България: Стремим се да създаваме добавена стойност за нашите клиенти

При Но-тил – питай патило!
Опитът и принципът проба-грешка дават готовите решения на всички, които искат да правят Но-тил

AgroHub.BG – където земеделието среща технологиите
До април 2023 г. предстои създаването на Национален демо център в Пловдив

От IT сектора до... биолешниците
Стимулът - да отглеждам чиста храна, казва Калоян Гичев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg