Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Януари 2011
Националната пчеларска програма – помощ на пчеларите или почва за корупционни схеми?
Сребрин Илиев, съветник на председателя на Националния браншови пчеларски съюз по европейските въпроси

Националната пчеларска програма – помощ на пчеларите или почва за корупционни схеми?

Сребрин Илиев - съветник на председателя на Националния браншови пчеларски съюз по европейските въпроси

print

e-mail facebook

- Г-н Илиев, как ще коментирате изнесените данни в Аграрния доклад за 2009 г. в частта му за отчета на пчеларската програма и състоянието на пчеларството у нас?

- Как да ги коментирам? Те не подлежат на коментар. Зам.-министър Цветан Димитров проглуши ушите на всички в България чрез интернет пространството и на официални мероприятия в МЗХ, че Националната тригодишна програма за развитие на пчеларството е най-успешната в българското земеделие, но на практика тя не доведе до нищо добро у нас. Тази „успешна” програма стигна до един единствен реален и печален факт, а именно – пчелните семейства и пчелните кошери в България в сравнение с 2008 г. са намалели с 5,7%. А в една от областите на страната, където има най-голям брой пчелари и най-голям брой пчелни семейства (от 10 до 49 кошера), намалението е с 8,4%. Само тези данни показват, че българското пчеларство „успешно” загива. Тоест най-успешната програма в българското земеделие не води до подобряване на пчеларството, а води до неговото загиване. Още един срамен факт – от публикуваните в доклада данни 10 409 пчелни семейства са оставени да умрат от глад, 7 731 са загинали  от болести, а 6 782 семейства – от отравяне, благодарение на нашето интензивно зърнопроизводство, което с пръскането си отрови българските пчели, а 7 000 пчелни семейства са загинали поради други причини. Въпреки закона, който изисква зърнопроизводителите да имат специални приспособления за отстраняване на пчелите при извършване на растителнозащитните мероприятия, такива липсват. Това води до унищожаване на пчелите, а за този геноцид контролните органи нехаят. Всички хора – и управници, и земеделски производители в тази държава трябва да разберат едно – без пчели няма държава. Обществото трябва да разбере, защо въпреки че похарчи над 7 млн. лева публични средства, тази успешна програма доведе до намаляване на пчелните семейства с 6%. Аз като българин, се обръщам към цялото ни общество, че това е само официална статистика. Истината е още по-жестока – тези цифри най-малко са двойни. Искам да предупредя, че изчезнат ли пчелите, ще изчезне и нацията. Няма да има опрашване на растенията, няма да има природа, защото пчелите не опрашват само земеделските култури, те опрашват и растенията в природата около нас.

- Как според Вас се е стигнало до тази тъжна статистика?

- Единствено с действията на ръководството на МЗХ. Друг начин няма. Никой пчелар няма да започне целенасочено да унищожава пчелите си и да ги уморява от глад. Един  пример –проява на управленски недъг на това ръководство на министерството е, че не се възползва от една възможност в Регламент 1234, която освен предоставеното условие да се напише специална тригодишна пчеларска програма по реда на регламент 797, има една точка, която дава възможност за нотифициране на специални помощи за пчеларите, тоест за тези, които са извън приложното поле на регламент 797. И аз не знам защо ръководството на МЗХ досега не е поставило въпроса към пчеларската общност дали на нея не ù е необходима такава специфична помощ, която е различна от помощите по реда на регламент 797. Наистина не знам, от некадърност ли, от некомпетентност ли... Но според мен, тези действия на управляващите земеделското министерство са напълно съзнателни. Поне засега такива са фактите!

- По думите Ви, има доста груби нарушения в усвояването на средствата по тази програма, а от МЗХ твърдят обратното. Как ще коментирате тяхното становище?

- Те и не могат да твърдят друго. Ако те бяха „констатирали” такива нарушения, трябваше да ги отстранят и истината щеше да излезе наяве. Малко ми е неприятно да го кажа, но чак до такава степен не сме отличници в усвояването, а в присвояването. И точно МЗХ има най-малкото морално право да твърди, че няма такива нарушения на фона на това, което става. Те не могат да твърдят такова нещо, защото до момента няма официални данни, които да подкрепят техните твърдения. В нашия предварителен разговор ми споменахте, че са били правени някакви одити на програмата. Твърдя, че следи от такива одити няма и този въпрос трябва да го отправим към Изпълнителна агенция „Одит на средства от Европейския съюз”, за да видим в крайна сметка такива одити правени ли са, специални ли са, по тази програма ли са? Защото аз твърдя, че ако се направи одит по тази програма, и то по тази, която приключи, нещата ще са страховити и плачевни. Ние имаме внесени сигнали и до министър-председателя Бойко Борисов и до министър Найденов, че има сериозни индикации за извършване на съзнателни злоупотреби, създаване на корупционни механизми за усвояване на средства по тази програма от определени хора. Още на 28 януари 2010 г. сме внесли такова писмо с неоспорими доказателства. За съжаление, досега – ни вопъл, ни стон от страна на ръководството.  

Автор: Косара Тролева
Целия материал четете в брой Януари 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg