Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 18 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Януари 2019
Младите фермери с привилегия при търговете на държавна земя
С приоритет ще са най-малките и градинарите, според проектозакон за земята

Младите фермери с привилегия при търговете на държавна земя

print

e-mail facebook

 

Един от най-обнадеждаващите раздели в проектозакона за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи е този, който визира младите фермери. Припомняме, че обширният проект, който касае огромен брой важни теми, включително и комасацията, е публикуван на сайта на Министерството на земеделието, храните и горите за обществено обсъждане.

 Специален реверанс

На първо четене това, което прави най-силно впечатление, е, възможността на младите фермери да получават ниви без търг от Държавния поземлен фонд. В мотивите към проектозакона много ясно е посочено, че това е специален реверанс към младите фермери. Изтъкнат е един от най-съществените проблеми, че повечето от тях нямат възможност да осъществят идеите си в земеделието поради финансовата невъзможност да си купят земя или да наемат. Другият момент е свързан с политиката на Европейския съюз за подмладяване на заетите в агросектора. Статистиките в това отношение са повече от печални. Като цяло, на територията на цялата общност средната възраст на заетите е между 50-60 години, а в някои страни и над 60 години.

Другият важен момент, свързан с политиките на Европейския съюз, е насърчаване на малкия семеен бизнес. Тоест, европейската политика цели всяка страна да има нормативна база, която да осигурява възможност на дребните стопани да могат да се грижат сами за себе си, вместо да се редят на опашките за наемници. Което пък е гаранция за устойчивост в селските райони и крачка срещу обезлюдяването в тях.

Зарзават и овошки

Това, което в новия проект обаче има най-пряка връзка с агродействителността в страната, са изискванията, които се поставят към младите, за да получат земя без търг от Държавния фонд. А то е свързано с насърчаване на градинарството и овощарството. В текстовете много ясно е записано, че младите фермери могат да ползват без търг имоти от Държавния поземлен фонд само за един вид земеделски култури и то с определена площ: до 10 декара за създаване и отглеждане на зеленчукови култури; до 20 декара за създаване и отглеждане на трайни насаждения; до 50 декара за отглеждане на едногодишни полски култури. Срокът за отдаване под наем или аренда за създаване на зеленчукови култури и за отглеждане на едногодишни полски култури е до 10 стопански години, а за създаване и отглеждане на трайни насаждения – до 30 стопански години.

Видно е, че от тази привилегия ще се ползват производителите на домати, пипер, краставици, моркови, малини, ягоди, ябълки и др. овошки и зарзават. Интересен е и моментът с едногодишните полски култури, в които влиза и зърнопроизводството. Очевидно е обаче, че идеята на законопроекта е да не насърчава зърнопроизводството. На хората, заети в този сектор, е пределно ясно, че с 50 дка зърнопроизводство ще бъдеш на загуба и в никакъв случай на печалба. Това е площ, която може да стимулира отглеждането евентуално на лимец или медицински растения, билки и т.н. Или пък памук, цвекло и др.

Фермерите с куфарчета

Има надежда също, че държавата няма да раздава земи на псевдомлади фермери с „куфарчета“. Те се нароиха в резултат на начина на подпомагане в ЕС по Програмата за развитие на селските райони и директните плащания. От друга страна - и от липса на морал на самите бенефициенти. Така или иначе в проекта на закон ясно са посочени правила, които да възпрепятстват познати поне до този момент злоупотреби. Земеделски земи от Държавния поземлен фонд могат да се отдават за ползване под наем или аренда без провеждане на търг, по пазарни цени, за създаване на нови или за разширяване на съществуващи стопанства, само на физически лица на възраст до 40 години, както и на еднолични търговци (ЕТ) и еднолични дружества с ограничена отговорност (ЕООД), учредени от такива лица, регистрирани по Търговския закон, които са регистрирани като земеделски стопани и са с постоянен и настоящ адрес на физическото лице в населено място на общината, където са имотите, не са лишени от правото да упражняват търговска дейност, не са обявени и не се намират в производство за обявяване в несъстоятелност, не се намират в ликвидация, нямат дългове към ДФЗ, нито към държавата, нито към Държавния поземлен фонд.

Има и текст, който цели да предотврати получаването на земя без търг от едри фермери или свързани с тях лица. Според него без право на тази привилегия са лица, които сами или чрез свързани лица обработват не повече от 200 дка земеделска земя, независимо от формата на стопанисване или вида собственост.

 

 

Автор: Светлана Петкова
Целия материал четете в брой Януари 2019



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg