Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Вторник, 23 Юли 2019

Юли 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Януари 2019
Израелски породи овце за печеливш бизнес в България
Сметките излизат!

Израелски породи овце за печеливш бизнес в България

print

e-mail facebook

 

Две израелски породи овце са избрали да отглеждат собствениците на ферма във варненското село Белоградец. Причината – по-добра рентабилност. Овцеферма „Аваси“ управляват собственикът Назми Маджар и управителят Милен Маджуров, помага разбира се и цялото семейство на Назми.

Семейната овцевъдна ферма е създадена преди пет години. Стопанството е биологично сертифицирано. Собствениците първо внасят 120 овце Аваси от Испания. Породата е избрана заради по-студения климат в района - издръжлива е на неблагоприятни метеорологични условия и лесно се климатизира.

Генотипната характеристика на другата израелска порода Асаф е фиксирана на 5/8 кръв от Аваси и 3/8 от немската Източнофризийска порода. Във фермата млеконадоят и производството на агнета са целогодишни.

Преди високопродуктивните израелски породи в Белоградец отглеждат местни, но заради ниския млеконадой променят метода коренно.

Израелските породи Асаф и Аваси са високопродуктивни,

но за да проявят своите качества, трябва да се отглеждат при добри хигиенни условия и да се хранят с богата на протеини храна. Селекционният процес на Асаф води Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България, а Аваси е под прекия контрол на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

За да могат да покажат максималния си капацитет в млеконадоя, овцете трябва да се хранят пълноценно,

като храната е биологична,

разказват собствениците. В Белоградец внасят витаминно-минерални комплекси от Германия и Белгия. Според Назми Маджар в България няма високоенергийна храна за овцете. В дажбите присъства екструдиран фураж. Зърнените храни се подлагат на висока температура и налягане за кратко време – това води до подобряване на смилаемостта и усвояването им. Високата температура унищожава патогенните микроорганизми – салмонели и плесени. Съдържанието на влага намалява и достига до 10%. Така се стига до по-добро съхраняване на фуражите.

Към стандартната храна добавят ябълки и резени от цвекло – за максимална усвояемост на храната и балансирано храносмилане. Управителят на фермата споделя, че за да може животновъдното стопанство да се издържа, има нужда и от поне малко земеделие, което да осигури паричен поток. Секторът е слабо подпомаган, а тяхната цел не е да гледат животни за субсидия. Точно обратното – оптимизиране на процесите, за да няма нужда от субсидия.

Храноденът на една овца струва малко над 1 лев, а изкупната цена на овчето мляко в региона е 1,20 лв./литър. Точно заради това са толкова важни високият млеконадой и дългият период на лактация, казват стопаните.

 

 

Автор: Мирела Спасова
Целия материал четете в брой Януари 2019ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновациите при Лимагрейн се връщат обратно към производителите под формата на рентабилност
Генетика без граници

Баритон Супер – новата звезда на Байер
С новия обеззаразител в Алвас Грейн ЕООД постигат високи добиви и качество

За бизнеса, морала и контурите на щастието
Богат човек ли е Ангел Вукодинов

Специализирани трактори Kubota - идеалният партньор за лозари, овощари и зеленчукопроизводители
Коста Петров: Използваме многофункционален трактор от реномирана марка

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg