Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Януари 2019
Тютюнопроизводство – предизвикателна 2018 година
Браншът се бори да бъде подпомаган с европейски пари от новата Обща селскостопанска политика

Тютюнопроизводство – предизвикателна 2018 година

print

e-mail facebook

Предизвикателна беше 2018 година за сектор „Тютюн“. Неблагоприятното време сви и намали значително производството на стопаните. Също – вече втора година продължава сагата с изкупен тютюн от гръцката фирма „Михайлидис“, която не е платила суровината на стотици земеделци. Междувременно браншът се бори да бъде подпомаган с европейски пари от новата Обща селскостопанска политика. Това са основните моменти, които белязаха 2018-та година. От Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) направиха обобщение.

Тютюнопроизводството осигурява заетост и препитание на десетки хиляди български семейства, живеещи в специфични райони на страната

Според председателя на браншовата асоциация Цветан Филев през 2016 година от четирите сорта тютюн са били произведени около 16 500 тона. Този обем се е повторил и през стопанската 2017. За реколтата от 2018 се очаква да бъдат добити и реализирани на пазара количества вариращи между 11 000 и 13 000 тона. Филев обясни, че основната причина за намаления обем са лошите климатични условия през лятото през 2018 година. Тук трябва да се има предвид, че през трите години стопаните са разсадили едни и същи площи със суровината, но през последната година производителите са нараснали двойно. „Надявам се това да не даде отражение и тютюнопроизводителите да се откажат от културата, а да проявят характер и да продължават да се занимават с отглеждането й, като, разбира се, никой не им го налага“, каза Цветан Филев.

България е на 5-то място по обем на производство в ЕС

В Общността средно се произвежда по около 174 000 тона. Първото място е заето от Италия, като следват Полша, Испания и Гърция.

Основна цел на бранша е тютюнът да бъде включен в списъка с културите, които могат да получават директно подпомагане в новата Обща селскостопанска политика. От браншовата асоциация водят преговори на европейско и българско ниво за бъдещата земеделска политика. Браншът се чувства ощетен и настоява да бъде равнопоставен на останалите отрасли в земеделието. „Претенциите ни са ясни и категорични, защото тютюнът е законно отглеждана земеделска култура.

На национално ниво настояването е в новия програмен период на Европейския съюз секторът да бъде финансиран от национална схема с пари от националния бюджет на България, както и до сега има такова плащане.

Каква ще бъде схемата на плащането след 2020 година – в момента работим по това“, коментира Филев.

След 2020 ще спре подпомагането на тютюнопроизводителите от държавния бюджет по сегашната схема за преходна национална помощ. Именно в тази връзка е настояването на Националната асоциация на тютюнопроизводителите да продължи това подпомагане, защото секторът няма да бъде конкурентен, смятат от НАТ-2010. Спирането на преходната национална помощ идва от Брюксел, защото се предвижда в бъдещата Обща селскостопанска политика изцяло да се изключи подпомагането за всички селскостопански сектори под формата на доплащане от бюджета.

„Европейските институции трябва да вникнат в този проблем, защото секторът е специфичен за целия европейски регион в държавите, в които се отглежда тютюн. Заслужава си той да съществува, тъй като най-печеливши от него са именно държавите производителки.“

Филев посочи, че за миналата година от налози върху тютюневите изделия под формата на данъци и акцизи в държавната хазна са постъпили около 2,3 млрд. лв., като отбеляза, че тази сума е приблизително равна на стойността, която общо са внесли другите два акцизни продукта – горивата и алкохола.

 За финансовата 2018 година тютюнопроизводителите получиха над 80 милиона лева преходно национално плащане. Тези пари ще бъдат получавани до 2020-та, като по европейски регламент сумата всяка година намалява с 5%.

Броят на тютюнопроизводителите е нараснал

Те са малко под 7 000. „Искам да отправя един апел към стопаните. По Закона за тютюна и тютюневите изделия те трябва да се впишат в регистъра на тютюнопроизводителите. Този регистър всяка година се актуализира. Производителите трябва да представят в Областната общинска служба по земеделие набор от 3 документа. Предварително сключен договор с търговски оператор. Също - документ, който доказва правното основание на ползване на земеделските площи, които възнамерява да разсажда отделният стопанин и ако през предходната година е отглеждал тютюн, се изисква предавателно-приемателен протокол, като с него се доказва количеството, което е произвел и предал на изкупвача предната година“, уточнява Цветан Филев. По думите му стопаните, които не са вписани в регистъра са в сивия сектор и подлежат на санкции. И още на законодателно ниво, но с поглед към отношенията между тютюнопроизводителите и фирмите-изкупвачи от Закона за тютюна и тютюневите изделия. Чрез наредби към Закона се създадоха два регистъра – единият за тютюнопроизводителите, другият - за търговците на суровината, на които Министерството на земеделието, храните и горите издава разрешение за изкупуване на тютюн.

 

Автор: Данаил Андреев



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg