Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Вторник, 23 Юли 2019

Юли 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Януари 2019
Дешка Кротева и нафпавокът
В Горно Драглище нагъват сланина, живеят до 100 години и не могат да се отърват от туристи

Дешка Кротева и нафпавокът

print

e-mail facebook

Ако кажеш на некой човек от селото, че в сланината има холестерол и е вредна, очите ти ще издере, разказва през смях на местен диалект Дешка Кротева. Тук всички сме леко дебелки, не по-точно сочни, но сме здрави, защото се храним с домашно отгледана и приготвена храна. В наше село се ядат само домашни отгледани гуди /прасета/, които се хранят с тикви и хляб.

Прошуто на Балканите

Естествено става дума за разложкото село Горно Драглище, където вече световноизвестната Дешка Кротева има къща за гости. Това е мястото, където се прави нафпавокът, който италианците от международната организация Slow Food нарекоха наскоро Балканското прошуто на Балканите. Нафпавокът е един от президиумите на Slow Food, и това е благодарение именно на щурата Дешка Кротева. Защото, ако не беше тя, нито нафпавокът, нито Горно Драглище щяха да се превърнат в легенда.

Светот дойде куд мене

Дешка се захваща случайно със селски туризъм, след като е минала през няколко вида бизнес, сред които сладкарство и шивачество, но това с туризма се оказва най-силно и точно като за нея.

Светот дойде куд мене, след като направих тази къща за гости, възкликва артистично Дешка. Тя е една от първите българки, които стават членове на движението Slow Food. То се грижи произведената храна да бъде качествена, да е създадена по честен начин, а производителите й да получат достатъчно добро възнаграждение. От нея разбират за нафпавока, опитват го, след това започва процедура, след която нафпавокът е коронован като президиум на Slow Food. Храна, призната като нещо специално, традиционно за местните хора и се ползва със специална защита от организацията.

Какво е това

О, нафпавокът е нещо много специално, прави се от най-чистото и качествено месо на прасето, после се напфва или нагнита в пикочния му мехур и се държи с месеци в дървесна пепел, докато узрее, разказва тя. Всъщност, заради такива местни храни, които Дешка приготвя с охота в къщата си, селото не може да се отърве от туристи.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Януари 2019



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновациите при Лимагрейн се връщат обратно към производителите под формата на рентабилност
Генетика без граници

Баритон Супер – новата звезда на Байер
С новия обеззаразител в Алвас Грейн ЕООД постигат високи добиви и качество

За бизнеса, морала и контурите на щастието
Богат човек ли е Ангел Вукодинов

Специализирани трактори Kubota - идеалният партньор за лозари, овощари и зеленчукопроизводители
Коста Петров: Използваме многофункционален трактор от реномирана марка

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg