Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 24 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Януари 2011
Солени глоби очакват онези, които не спазват строгите изисквания на Наредбата за директните продажби
Д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Държавен ветеринарно-санитарен контрол” в НВМС

Солени глоби очакват онези, които не спазват строгите изисквания на Наредбата за директните продажби

Д-р Любомир Кулински

print

e-mail facebook

След като в Държавен вестник (ДВ) официално излезе дълго чаканата наредба за директни продажби на малки количества суровини от животински произход, някои животновъди останаха разочаровани. Причината – регламентираните в нея количества, които могат да реализират, както и ограничението в административните области при продажбите. За тези притеснения на фермерите и за изискванията, които трябва да спазят те, за да могат да продават директно на пазара, разговаряме с д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Държавен ветеринарно-санитарен контрол” (ДВСК) в Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС).

 „Няма основание за притеснение – коментира д-р Кулински. – Тази наредба беше направена, за да бъдат облекчени производителите, да поемат глътка въздух и да могат директно да продават на пазара известна част от своята продукция. Не са чак толкова много държавите в Европа, които имат подобна наредба и нито една от тях не позволява, особено на големите фермери, да продават цялото произведено количество директно на пазара. Затова смятам, че нормативният документ, който изготвихме заедно с държавни и неправителствени институции, е доста добър и подчертавам, че количествата, които нашите фермери могат да предлагат на пазара, са едни от най-големите в Европа. Нека се знае, че ние сме извоювали едни пределни количества.”

До момента обаче, фермерите, подали заявления и то основно за продажба на сурово мляко, все още се броят на пръсти. Причината е, че наредбата влезе в сила наскоро – логично е на родните животновъди да им трябва известно време, за да могат да оборудват помещенията и да изпълнят определените изисквания, обясни шефът на ветеринарния контрол в НВМС. Само тогава от ДВСК могат да им дадат разрешително за дейността. „Предполагам, че не са им готови помещенията за директни продажби – изискванията за безопасност трябва да са спазени и да отговарят на регламент 852 на Европейската комисия. Но през първите месеци на тази година се очаква по-голям интерес към такава дейност”, смята д-р Кулински.

Точно оборудването на помещенията, според него, навярно ще е едно от големите затруднения, с които ще се сблъскат производителите. Ясно е, че там трябва да се налеят немалко средства, а от друга страна, всеизвестно е, че животновъдите не са от най-богатите хора в България и едва ли ще успеят бързо да съберат пари, смята директорът на ДВСК. А и изискванията не са малко. Като се започне от това, че стените, подът и таванът на помещението трябва да са гладки и лесни за почистване. Освен това, според характера на продукта, който ще предлагат стопаните, трябва да има необходимото оборудване – например, вани за прясно мляко, вани за подсирване, както и всякакъв друг инвентар. Всичко, което ще бъде в пряк допир с храната, също трябва лесно да се почиства и измива – затова задължително ще е от неръждаема стомана. Изискванията към самите продукти пък ще бъдат като в големите предприятия.  

Целия материал четете в брой Януари 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg