Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Февруари 2019
Никола Кулов: Трябва да опазим българските породи
Изчезнаха кадърните хора от България, смята животновъдът

Никола Кулов: Трябва да опазим българските породи

print

e-mail facebook

Никола Кулов е земеделски производител от с. Васил Левски, Карловско. Притежава демонстрационна ферма за млечни продукти, изградена с подкрепата на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Стопанството наскоро затвори цикъла на производство и излезе на пазара с месни продукти. Те са от натурално отгледани животни. Фермата има стада с Каракачанска овца, кози, крави и биволи.

- Г-н Кулов, поздравления. От фермите, на които помогна проектът „За Балкана и хората“, вашето стопанство май е най-успешно? Освен сирена и мляко вече предлагате и месни продукти.

- Сигурно, защото работим „малко“. Но съм много благодарен на проекта и най-вече на Тенчо Христов и на Стоилко Апостолов от фондация Биоселена и за съветите, идеите и помощта, която продължават да ми оказват.

- Увеличавате ли стадата, които имате?

- Увеличаваме стадата с кравите и овцете, а биволите засега са достатъчни. Съобразяваме се с възможностите на оборите все пак.

- Разкажете за породите, които отглеждате.

- Аз съм каракачанин и затова открай време си гледаме Каракачанска овца. От миналата година купихме и 150 овце от млечната порода Асаф. Тя е основно за мляко, но и за месо. Успокоихме се, че млечните продукти, които правим от тях, изглеждат добре и са вкусни.

- Защо сте се притеснявали, че продуктите няма да са добри?

- Защото породата не е българска и не знаехме дали ще дава същото вкусно мляко и с качества на нашите овце. Но може би като ги гледаме основно пасищно, което е смесено с ясла, овчето мляко е с добър вкус.

- Откъде ги купихте?

- От тук, но са внесени от Испания от търговци. Имат си сертификати, селектирани са.

- Защо сте ги купили за мляко?

- Защото зимно време от Каракачнската овца нямаме мляко, а за да задоволим търсенето на млечни продукти, имаме нужда от мляко през цялата година. Ние правим само натурални продукти, не сме като някои колеги, които предлагат уж млека, пък те не са. Понеже Каракачанската овца е местна порода, гледа се натурално, тя е целогодишно по Балкана. Някак си не й отговаря да я разгониш изкуствено, тя не може да бъде насилвана. А Авасито се поддава на изкуствено разгонване с кочове. Е, не можем да гоним литри млека, но и тях ги гледаме по пасищата. През декември първата групата се агни и тогава вземаме мляко от нея. И го преработваме. На практика до ноември доим едното стадо, пресъхват, малко пауза и започваме пак.

- Каква инвестиция направихте в овцете?

- По 300 лв. на овца, на добра цена ги взехме, така се случи, иначе една овца от породата е 500-600 лв. Оборът ни е нов, но сме под наем, но най-скоро ще го закупим.

- Каква порода са ви кравите?

- Българско кафяво говедо. Имаме 50 дойни крави, а в стопанството са около 350-400 месодайни. Гледаме ги за мляко и месо. Пасищно животновъдство.

- За първи път ли излизате с месни продукти на пазара?

- Да, за първи път сме с месни продукти на пазара пред Министерството на земеделието. Имаме саздърма овча, говежда и буркани от телета бозайници, биволско месо от младо животно и пастърма от крави и биволско. Суджуци от крава и пресни от биволско. Тези могат да се доизсушават и да се пекат. Другите са готови за консумация.

- По Наредбата за директни доставки ли работите?

- Ние регистрирахме млеко- и месопреработване по Наредба 26. Имаме договор с кланица в Пловдив, на Братя Къртеви е. Два дни държим месото в камерата и започваме да го работим. Нямаме замразени меса. Прясно месо имаме право да продаваме, но по заявка, защото трябва да се съхранява. В сезоните ще предлагаме. Пролетта ще започнем да предлагаме и агнешко, и ярешко.

 

Автор: Светлана Петкова
Целия материал четете в брой Февруари 2019



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg