Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Вторник, 23 Юли 2019

Юли 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Март 2019
Николета Симон: Култивираният трюфел поскъпна двойно спрямо дивия
Търсенето на подземните гъби е повече от предлагането

Николета Симон: Култивираният трюфел поскъпна двойно спрямо дивия

print

e-mail facebook

Николета Симон представлява румъно-италианска компания, която продава заразени с трюфели фиданки. Тя е унгарка, родом от Трансилвания, омъжена е в България. Живее в Царево. Говори български и е изследвала почвите за „черните диаманти“ на територията на цялата страна. Тя е един от участниците в първия симпозиум за отглеждане на трюфели в Русе.

- Госпожо Симон, няма ли паднат цените на трюфелите, след като вече масово се отглеждат и в България, и в Румъния?

- Противно на очакванията, в момента култивираният трюфел е почти двойно по-скъп от дивия. С моя помощ вече са засадени над 1000 дка в България със заразени лешници с трюфел и всички са се хванали. България е заразена с трюфели, те вече са навсякъде. Миналата година ми донесоха 2 кг трюфели, взети от корените на липа в центъра на Царево, били са направо отгоре. Тези гъби много лесно разпространяват спорите си. Чрез животинските изпражнения и оборския тор предимно. Ако пък имаш един трюфел, от него излизат още пет трюфела. Въпреки това, няма никаква опасност цените на гъбите да паднат, защото търсенето се увеличава, а предлагането не е достатъчно. В момента в Румъния е нормално да платиш 250 евро за порция бъркани яйца, поръсени с бял трюфел.

- Как вървят цените на луксозните гъби?

- В България цените на горския летен черен трюфел са между 50-60-80-100 лв. А ние получаваме от борсата в Италия между 120-150 евро на кг.

Клиентите, от които купуват тук, получават в зависимост от борсовата цена не по-малко от 100 евро на кг за черен летен трюфел. При зимния черен и при белия цените са доста по-високи, като за зимния минават 500 евро на кг, а белият достига до 5 хил. евро на кг.

- Италия е тази, която държи пазара, нали?

- Да, така е. В Италия обикновено гъбите се консервират в бурканчета с дивечово месо. Правят се и кремове с различни видове сирена или колбаси, също така за производство на ароматен трюфелов зехтин. Те могат да бъдат намерени на цени от 10 до 100 евро за бурканче. Най-благодатният пазар за трюфели е Италия, следвана от Германия, Франция. Хората, които отглеждат, ще получат най-висока цена за продукцията си, ако излязат директно в Италия. Но могат да се възползват и от посредничеството на компаниите, които са им продали фиданките. В момента цените на дивите трюфели са паднали, за сметка на това се покачват цените на култивираните. Причината е, че питомният трюфел е с по-високо качество, тъй като отглеждането му е контролирано, но расте в условия като в гората. Вкусът и мирисът на дивия и питомния са еднакви, но качеството е в полза на култивирания.

- Как се развива производството на трюфели в Румъния?

- Отлично, вече хората имат реколта от насаждения на шест години. Има насаждения и в Молдова, и в Румъния. Добивите са основно от лешник и дъб, липа също, но тя е малко търсена. Лешникът дава реколта на третата година и половина, а дъбът - на шестата.

 

Автор: Светлана Петкова
Целия материал четете в брой Март 2019ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновациите при Лимагрейн се връщат обратно към производителите под формата на рентабилност
Генетика без граници

Баритон Супер – новата звезда на Байер
С новия обеззаразител в Алвас Грейн ЕООД постигат високи добиви и качество

За бизнеса, морала и контурите на щастието
Богат човек ли е Ангел Вукодинов

Специализирани трактори Kubota - идеалният партньор за лозари, овощари и зеленчукопроизводители
Коста Петров: Използваме многофункционален трактор от реномирана марка

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg