Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 26 Януари 2021

Януари 2021

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бяло на черно Брой: Април 2019
Българските птицевъди прескочиха кризата
Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България

Българските птицевъди прескочиха кризата

print

e-mail facebook

Българските птицевъди с лекота само за една седмица ще произведат 30 млн. яйца. Толкова, колкото са необходими за Великденските празници. Това разказа Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Става дума за индустриалното птицевъдство, допълни той. Според него секторът се е отърсил от кризата през 2012 г., когато бизнесът в тази област трябваше да направи големи инвестиции, за да отговори на изискванията за хуманно отношение към животните.

Нагоре

От няколко години нещата в бранша вървят нагоре, според него. Според статистиката на индустриалното птицевъдство 2,8 млн. кокошки в 122 ферми са на подово отглеждане или волиери. 52 са фермите с клетъчно отглеждане на 2,2 млн. кокошки. Много рядко отпадат ферми, дори има разширение на обектите. Така България в момента разполага с около 5 млн. кокошки в промишленото птицевъдство. От тях ежедневно получаваме около 4,5 млн. бр. яйца.

Евтини и стари

Националният пазар ще разполага с напълно пресни български яйца за Великден, увери той. Веригите договарят евтини вносни яйца, но стари. Това е излишъкът от Полша и католическите страни, които не са успели да ги пласират за техния Великден и ги изтърсват при нас. Хората трябва да знаят, че тези яйца при всяко положение са по-стари от българските, коментира евтиния внос Белоречков. Фермерите в различни части на страната очакват ръст в цената на яйцата дни преди Великден. Причината за това е по-голямото търсене, което винаги я покачва. Най-вероятно през тази година тя ще е с 2-3 ст. по-висока от тази към настоящия момент. Така вместо досегашните 17 ст. за бройка жителите от региона на Кюстендил ще трябва да се бръкнат по 20 ст. за яйце.

Никой няма да обеднее за една седмица от малко по-скъпи български яйца, коментира Белоречков. Много е важно в тези предпразнични дни да се купуват наши, защото са пресни и за да се подкрепи българският бизнес, препоръча той.

Себестойност

Себестойността на българското яйце е около 17-19 ст. на бройка. На тази база фермерите печелят не повече от 2 ст. на яйце, някъде може и 3 ст. Докато търговските вериги си слагат между 5 и 10 ст. на бройка. В момента българският фермер продава яйцата си около себестойността. И затова намаляха и фирмите, които фалираха, уточни Белоречков. Последните две-три години почти няма фалирала фирма, а ръст в производството.

Субсидиите са нищожни към сектора, получават по 1,30-1,40 лв. на кокошка. Благодарение на тях, колкото и да са нищожни обаче, секторът е изсветлял. Причината е, че дребните производители, за да вземат някой лев, излизат на светло. Това са стопанства с до 10 хил. кокошки, но има и такива с по 500-600 кокошки, които са с локално значение. Специално дребните обекти от 130 вече са 174, което означава, че са напуснали сивия сектор.

 

Автор: Светлана Петкова
Целия материал четете в брой Април 2019ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
С развитие на лозарството искаме да осигурим добра заетост в района и да запазим местния сорт Гъмза, който е нашата гордост
Петьо Петров, зърнопроизводител, лозар и винопроизводител, с. Ново село, обл. Видин

Мурсалският чай привлича млади производители
Древните вярвали, че растението може да изцери раните, нанесени от желязно оръжие

Кубота – една разумна инвестиция
Тракторът М5111 и сеялката SD1450 – отлична комбинация

Петко Симеонов, биологичен пчелар
Комбинацията от ниска цена, лоша реколта и недостатъчно подпомагане е причината голяма част от пчеларите да се отказват от този бизнес

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg