- Г-н Павлов, какво общо има дигитализацията с пчеларството?
Пчеларството е най-технологично изостаналият сектор на селското стопанство. В другите сектори електрониката, GPS и GSM комуникациите отдавна навлязоха. Пчеларството остана предимно като занаят, предаван от човек на човек и от баща на син.
- Вашият анализ – каква икономическа ефективност постигат пчеларите?
Да започнем с това, че в България има много мед, но българинът консумира малко, пазарът е свит, цените на дребно са вариращи от 6-7 лв. за кг в Северозападна България до 10-15 лв. за кг в София.
Отделно на световния пазар има страни, специализирани в изкупуване на едро, преработка до продукти, които стигат търговските вериги. Такива са Германия и Полша. В последните години пък влязоха големи количества евтин мед. От Китай, който е фалшив, и от Украйна, който е истински и на ниски цени. Там изкупната цена е 1 долар и 35 цента на едро, защото стандартът е нисък, като на изключително изпаднала икономически държава. От друга страна, ЕС води протекционистична политика и по политически причини им създава голяма квота и те заливат ЕС с качествен и евтин мед.
Като се вземе всичко това предвид, плюс разходите, които пчеларите имат за рамки, кошери, труд и др., излиза, че те при изкупна цена от 4,20 лв. на кг работят под себестойност.
- Къде сте вие в цялата тази пазарна схема?
- Ние се опитваме да дадем друга гледната точка на пчеларите. Защото те не могат да променят цената на меда, а себестойността му, като запазят качеството. А тя пада, когато намалиш количеството вложен труд за един продукт, автоматизирайки някои от дейностите.
- Ще дадете ли пример?
- Например, през зимата кошерът не бива да се отваря. Пчелите са на кълбо и те си го топлят. Всяко отваряне може да разпадне кълбото и да създаде куп неприятности. В същото време пчеларят трябва да е наясно какво се случва с живота в този кошер. Има малък уред, колкото кибритена кутия, който показва нивото на влагата и температурата. Той се монтира върху капака на кошера. Искате да разберете какво става през зимата в кошера.
Важните параметри са влага и температура, третият е звукът от пчелите. Какво прави пчеларят? Отваря кошера, за да провери дали не се вдигнала влагата. Покачването на влагата и температурата показва, че пчелите са започнали да гледат пило, тоест майката е започнала да снася яйца. Но също така, при лоша вентилация на кошера може да има образуване на плесени и мухъл. От тях пчелите започват да умират. Затова пчеларят трябва да предприеме необходимите мерки.