Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 19 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Май 2019
Ако всички се обединим в камара, ще сме силни пред държавата и ЕС
Стайко Стайков, председател на БАСЗЗ

Ако всички се обединим в камара, ще сме силни пред държавата и ЕС

print

e-mail facebook

 

- Г-н Стайков, Българската асоциация на собствениците на земеделски земи е първата браншова организация в земеделието, която членува в европейска ЕЛО за собственици на земеделски земи. Как се справяте с високите такси?

- Докато се чудехме дали да плащаме хиляди евро за членство, загубихме милиони евро, които можеха да влязат в българското земеделие. Защото европейските организации защитават обосновано правата на членовете си пред ЕК и Европарламента. Те имат много силни юристи. Първо се обсъждат проблемите, които има всяка страна, и след това се вземат решения, които да ги защитят. Това е.

- Зърнопроизводителите така и не се решават да плащат годишната такса от 300 хил. евро за членство в Копа и Коджека, най-влиятелната фермерска организация в ЕС. Вие как се справяте?

- Нашата такса е близо десет пъти по-ниска. Но истината е, че държавата също може да помогне и си струва заради резултата и авторитета на ЕЛО и Копа и Коджека. Също, когато ние участваме в такива форуми, можем директно да разкажем какви са ни проблемите пред колегите от ЕС. Пример. На 9 април Галина Пейчева, член на УС на БАСЗЗ, беше най-аплодираният и най-интервюираният фермер в цяла Европа. Това стана след като откровено стана и разказа за проблемите на българските земеделци пред европейския форум на ЕЛО. Тя заяви, че ако се продължава само с рестрикции към нашите фермери, ще загубим изцяло младите за селските райони.

- Нима колегите ви от ЕС не знаят това?

- Различно е, когато чуят истината от действащ фермер, а не от администрацията. Тогава ми казаха: Ако искате да успеете, трябва да участвате в такива форуми и да говорите, за да станем съпричастни и да сме готови да ви помогнем. Но най-важното е да бъдете единни. Затова ние искаме да инициираме създаването на браншова камара на земеделците в България.

- Разкажете за тази камара, мислите ли че ще успеете?

- Имаме предварителни разговори с другите организации. Те вече са узрели за обединение. Но искаме да привлечем и малките. Така ще можем да защитаваме и техните права, и нашите. Ще имаме юристи, които след дискусии ще могат да обосноват нормативните документи, които се приемат в МЗХГ. Сега има над 300 браншови организации. Всеки отива и персонално иска нещо от МЗХГ. Не се получава. А заедно ще сме аргументирани и силни.

- Няма ли да има конфликт на интереси?

- Вижте, ако няма напрежение, няма развитие. Истината е, че бъдещето е на големите земеделци, те изнасят основната тежест на гърба си.

- Звучи така, сякаш виждате пътя на България само като път на едрото зърнопроизводство...

Не е така. Ако ги няма едрите зърнопроизводители, и малките ще пострадат. Защото и сега големите в различните райони на страната могат да си позволят модерна техника, препарати и торове, с които помагат на малките, включително орат земите им. Това е истината. Ето защо, всички трябва да сме заедно, за да сме силни и аргументирани пред държавата. И заедно с нея да устояваме интересите си пред ЕС и да търсим пазари за продукцията си.

- А овощарството и зеленчукопроизводството?

- Нашият износ не може да стигне нивата от времето на социализма. Всички големи страни, включително Франция и Германия, защитават собствените си производители, които обаче са обединени. Трябва да гледаме реалността. Никой няма да ни позволи да зареждаме с плодове и зеленчуци другите страни на ЕС. Сега от Гърция влизат праскови, а нашите ги правим на ракия.

- Защо нашите праскови се варят на ракия?

- Сливенските праскови са сочни и вкусни, но имат малка трайност и са по-скъпи от гръцките.

- Как да промените това?

- Българите трябва да купуваме български продукти. Няма друга държава като нашата, която да е толкова чуждопоклонническа. Приемете го и като горчива шега.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg