Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Вторник, 23 Юли 2019

Юли 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Юни 2016
Български малини и чушки завинаги!
Хладилната база в Павликени е шанс за градинарите в района

Български малини и чушки завинаги!

print

e-mail facebook

Готови сме да купуваме и от най-малките производители плодове, стига да са български и да отговорят на качеството. Дори да е само реколтата на дръвчето в двора в къщата, за нас нямат значение обемите, ще ги купим. В това уверява въодушевен Димитър Димитров, управител на хладилната база в Павликени, която се оказва единствена за региона. Тя е собственост на Иван Иванов, а миналата година за първи път е изкупвала и замразявала продукция. Съоръжението е построено със средства по Програмата за развитие на селските райони по подмярка 4,2.

Инвестиция

Инвестицията е за 4,8 млн. лв., като 50% са лично съфинансиране. Основният бизнес на Иван Иванов е за доставки на оборудване за бензиностанции. Огромното му желание обаче в годините докато контактува със зърнопроизводители е била да инвестира в земеделие. Това разказа самият той при посещение на агрожурналисти във фабриката, организирано от Министерството на земеделието, храните и горите. Зърнопроизводителите ме убеждаваха, че е безсмислено да влагам пари в дейности, свързани със зеленчукопроизводство и овощарство. Аз обаче исках да направя нещо за този район, да дам шанс на хората, които произвеждат плодове и зеленчуци, каквито преди години тук излизаха в огромни обеми, сподели мотивите си Иванов.

Разсадници или пипер

Двамата с Димитър Димитров описаха тъжната картина на района, в който производителите са започнали да се занимават с разсадници за декоративни растения. Причината е, че няма кой да изкупува продукцията им. Сега, като имат някакъв сигурен пазар, надяваме се да направят площи с пипер, споделиха двамата. Те обясниха, че за пипер има огромен пазар в държавата. И понеже има дефицит, сами те, за да се подсигурят, ще засадят свои градини с търсения зеленчук. В момента използват сръбски семена, защото според тях отговорят на изискванията за промишлено преработка на пипер.

 

Автор: Светлана ПетковаПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновациите при Лимагрейн се връщат обратно към производителите под формата на рентабилност
Генетика без граници

Баритон Супер – новата звезда на Байер
С новия обеззаразител в Алвас Грейн ЕООД постигат високи добиви и качество

За бизнеса, морала и контурите на щастието
Богат човек ли е Ангел Вукодинов

Специализирани трактори Kubota - идеалният партньор за лозари, овощари и зеленчукопроизводители
Коста Петров: Използваме многофункционален трактор от реномирана марка

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg