Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 28 Октомври 2020

Септември 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бяло на черно Брой: Август 2019
Брюксел ни принуди да признаем прасетата на баба за законни
Следващата стъпка е всеки стопанин да получи обезщетение за животно

Брюксел ни принуди да признаем прасетата на баба за законни

print

e-mail facebook

По времето на социализма високомерно наричаха децата, които са родени от родители без сключен официален брак, за незаконни. Тези деца обаче не се различаваха от останалите, напротив, много от тях проявяваха таланти, каквито законните хлапета нямаха. Високомерието на управниците от онова време беше наказано от днешните поколения. Които масово си раждат децата без да сключват никакъв брак, а и този начин на живот сякаш се приема за по-нормален от другия. Защото любовта няма нищо общо с документите.

Та същото е с нашите незаконни прасета от задния двор. Високомерието на ветеринарите, едрите месопреработватели и респективно държавата се опитваха тридесет години да отрекат факта, че прасенцата на баба съществуват. И да ни насадят убеждението, че тяхното месо, не само че е незаконно, но и заплаха за живота ни. Търпяха ги, не защото на някой му е било мило за малките хора, които ги отглеждат, а от страх да не се разбуни държавата. Но знаем си, това в България е правило. Малките систематично да бъдат потискани.

Но най-лошото е, че винаги Брюксел ни беше виновен и ЕК се цитираше като Светото писание, когато се тръгваше на кръстоносен поход към малките животновъди. И за жалост имаше медии, които целенасочено поддържаха именно тази версия като оправдание за целенасочената агресия към най-дребния бизнес.

Гръцкият ангел

След трийсетгодишна борба на информационна манипулация, трябваше да ни връхлети свинската чума, за да разберат българите, че не Брюксел е виновен, а нашите управляващи. И чест прави на земеделския министър Десислава Танева, че заяви истината в официална медия като националното радио. „За Европейската комисия понятие като незаконни прасета е неуместно, каза тя. - Подходът по отношение на биосигурността към всички прасета, независимо дали са индустриални или в частни дворове, трябва да е еднакъв.“ Тя призна, че при срещата й с еврокомисаря по безопасност на храните Витянис Андрюкайтис в основната част от времето са говорили за нашите незаконни прасета от задния двор. Именно гръцкият комисар се оказа ангелът на незаконните свине в България. Обяснимо е - в Гърция, особено северна, я има същата традиция. Освен това, гърците винаги са били много по-либерални към инициативата на малките животновъди и преработватели, за разлика от високомерието на нашите ветеринарни служби. Да не говорим за това, че политиката на ЕС по отношение на селските райони е в защита на дребните стопани, за да се спре обезлюдяването. И докато ние искаме да изчистим всичко малко и да превърнем земеделието и животновъдството само в индустриално, то ЕК вече има пълните основания да ни размаха гневно пръст. Свинската чума. Става ясно от изявленията на Танева, че незаконните животинки ще трябва да се припознаят в напълно равноправни с останалите. И че ако това се случи, вероятността потърпевшите стопани да получат обезщетение е голяма.

Така вече става ясно, че науката съвместно с ресорния зам.-министър на земеделието Янко Иванов за броени часове бяха принудени да създадат стратегия за борба с болестта. Друг е въпросът, че господин Иванов е зам.-министър от предишния кабинет, но сега се наложи да преосмисли позицията си към темата с чумата. Най-важното е, че основната точка от стратегията е регистрация на задните дворове с прасета.

Стъпка напред

Трябваше да бъдат избити може би една трета от свинете в България, за да направим тази крачка напред. Сега обаче следващата стъпка трябва да е още по-категорична. Не само 300 лв. за дезинфекция на заден двор трябва да поручат стопаните, а всеки трябва да бъде обезщетен със сума за всяко заминало прасе. Защото нали стана ясно, всички свине са равноправни.

 

Автор: Светлана Петкова
Целия материал четете в брой Август 2019ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
BEDNAR е в Топ 10 на европейските производители на машини
Цветомир Костов, териториален мениджър на марката BEDNAR за България

Хубаво грозде, хубаво вино – колко важна е техниката за обслужване на лозята
Японски технологии бяха представени в лозарско стопанство край село Главан

Минимален риск, максимални резултати от царевицата
Демо жътва край Попово – отличниците са ДКЦ 5075 и ДКЦ 4541

Ние не начертахме визия какво земеделие искаме
Ангел Вукодинов, зърнопроизводител

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg