Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Февруари 2011
Ветеринарите са повече от просто лекари на животни
Каквито и катаклизми да има, ветеринарната професия ще оцелее

Ветеринарите са повече от просто лекари на животни

print

e-mail facebook

Каквито и катаклизми да има, ветеринарната професия ще оцелее, заяви твърдото си убеждение министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на 14 декември м.г. при връчването на   награди на петима ветеринарни лекари в деня на техния професионален празник. По ирония на съдбата или като предизвикателство го изрече почти в навечерието на 250-годишния юбилей от съществуването на ветеринарната професия и 130-тата годишнина на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), които отбелязваме през настоящата 2011 г. Самият д-р Найденов е и първият министър на земеделието у нас по професия ветеринарен лекар и някак по призвание активизира ролята си за контрола и качеството на храните.

 
А ветеринарите помагат на човечеството от 250 години
 
Затова в Световната 2011 година на ветеринарната професия си припомняме широкия спектър от нейните отговорности и задължения. Когато ветеринарите са мотивирани и предпазват от потенциални и реални опасности цялата верига от фермата до масата, хората благославят храната като здравословна, а производителите – труда си като пълноценен. Неслучайно Генералната дирекция „Защита на здравето и потребителите” към Европейската комисия (DG SANCO) и Световната организация за здравеопазване при животните (СОЗЖ) обединяват силите, за да припомнят широката и разнообразна роля, която ветеринарите имат в нашето ежедневие. „Световната ветеринарна година е възможност да се подчертае значението, което Европейската комисия отдава на ветеринарната професия и приноса ù за обществото: да се гарантира доверието не само на потребителите в Европа, но и по целия свят. Ветеринарите носят отговорност за здравето на животните и хранителните кризи в Европа. През последните 20 години е редно да имаме предвид ключовата им роля в опазването на хранителната верига, както сега, така и за бъдещите поколения”, заяви Бернард Ван Гьотем – зам.-генерален директор на ГД „Здравеопазване и защита на потребителите” към ЕК.
За мнозина от нас ветеринарите просто помагат на животните да се родят, да бъдат здрави и да растат силни. Животните са чувствителни същества и заслужават да бъдат гледани с уважение. Фермерите знаят това, както и ветеринарите. Последните са тук, за да се грижат за животните, да предотвратяват болести и да ги лекуват. Те са тук, за да гарантират хуманното отношение и комфорта им. В близкото минало мнозина от стопаните, ако все още са сред живите, ще си спомнят, че ветеринарният лекар е бил по-значим и търсен и от кмета в българското село заради грижите му за добитъка, върху който се е крепял поминъка на хората тогава. Днес ветеринарите са просто повече от лекари на животни – в частната практика, във фермите, в обществените услуги, в хранителната верига. Ветеринарите днес са с категоричната мисия да допринасят за опазване здравето на човека.
 
Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Февруари 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg