Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Август 2019
С АРОМАТ НА РОЗИ И ВКУС НА ВИШНИ
От море с цветя Георги Данев „плува“ към океан с плодове и инвестиция за 4 милиона лева

С АРОМАТ НА РОЗИ И ВКУС НА ВИШНИ

print

e-mail facebook

Този млад човек наистина умее „да заразява“ с аромата на успеха. И вкуса на истинските начинания, към които го тегли сърцето. Научил го още преди 25 години, когато баща му основава фирмата за декоративна растителност, като наследници на земеделци и градинари. Та нали декоративните рози са емблемата на Павликени. Най-новото му начинание е цех за обработката на вишни, с инвестиция от 4 милиона лева и проект по Мярка 4.2 от ПРСР, върху 1 500 кв. м с 8 декара хладилни помещения. Е, наложило се е да си помогне и с кредит. Единственото, което го смущава, но не би го отказало, е диктатът на берачите, липсата на работна ръка. Нищо, че в Павликени има Гимназия по аграрни технологии, чиито възпитаници са обвързани отскоро с бизнеса и земеделието и още докато учат, вземат процент от заплатата. „До 3 000 лв. стига тя, ако останат в земеделието“, уточняват зърнопроизводители.

„Като няма кой - сам тръгвам до по-далечни села и намирам берачи“, предлага своята версия по темата с конкуренцията и „битките“ за работна ръка Георги. Не обича да го изнудват. А ръцете му издават, че не обича и да лъже - сам участва в работата в насажденията, ако се наложи. Всичко това на пръв поглед съвсем не съответства на външния му вид - на млад бизнесмен, или човек за публика. Но пък се връзва с неговата откритост и лъчезарност. Завършил маркетинг в Унгария. И се е върнал.

Днес бизнесът им се е разраснал до 120 декара декоративни насаждения, 20 декара база с оранжерии за цветя, 250 декара череши, вишни и 70 декара малинови насаждения. Георги и баща му Даньо Ангелов имат и изложбена площ, истински „театър на красотата“.

Младият земеделец намира Павликени за много надарен и недооткрит край,

на равно разстояние от София и морските вълни. С единствения в Източна Европа Античен керамичен център, с пет музея и със славното Възрожденско градче Бяла Черква. Сещам се, че от това малко градче в община Павликени са Бачо Киро и основоположникът на БЗНС и кооперативния земеделски дух Цанко Церковски. Връзката със земята е кръвна. Тук наистина се ражда всичко, особено в миналото: от дюли до памук, от жито до всякакви зеленчуци. Та нали великотърновските села Поликраище и Първомай, които изнасят славата на българското градинарство и правят колониите в Унгария някога, са на около 30 км. Между другото, докато учи маркетинг в Унгария, Георги научава на живо как да работи земеделие, тъкмо сред наследниците на български градинари от Великотърновско. И се връща.

 

Автор: Ваня Манолова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg