Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Февруари 2011
Единният контрол е с по-големи възможности, но и с предизвикателства
Д-р Йордан Войнов – изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните

Единният контрол е с по-големи възможности, но и с предизвикателства

Д-р Йордан Войнов

print

e-mail facebook

- Д-р Войнов, с какви нерешени проблеми влезе в 130-тата си годишнина Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС)?

- На първо място бих искал да честитя юбилея на своите колеги, като им пожелая много професионални успехи. Смятам, че няма нерешени проблеми, с които да започваме годината. По-скоро бих могъл да говоря за предизвикателства. Съвсем скоро ще започне да функционира Българската агенция по безопасност на храните. Очакваме чрез обединяването на контролните органи в сферата на храните контролът да се засили, да се елиминират нишите, в които се работи в нарушение на правилата. Единният контрол ще ни даде повече възможности, но неминуемо ще ни изправи и пред предизвикателството да се справяме с различни незаконни практики.
        
- Достатъчен ли е потенциалът от опит, материална база и кадри на НВМС, за да се превърне тя в гръбнак на Българската агенция по безопасност на храните?
 
- Смятам, че НВМС напълно има готовност да бъде основата на Българската агенция по безопасност на храните. Кадрите ни са изключително висококвалифицирани, разполагаме с необходимите лаборатории и оборудване, за да гарантираме пълни лабораторни анализи на продукти и суровини. Освен това, разчитаме и на специалистите от другите контролни звена – РИОКОЗ и Националната служба по растителна защита. Те също се присъединяват към агенцията със своя капацитет от кадри. За тях също съм напълно сигурен, че имат необходимата квалификация, за да осигурим заедно висококачествен и строг контрол върху хранителните продукти, които се предлагат на българския потребител.
 
 
- В какво ще се състои контролът по цялата хранителна верига от фермата до масата, поверен и обезпечен от оглавената от Вас агенция?
 
- Приоритетът на Българската агенция по безопасност на храните съвсем естествено ще бъде здравето на потребителите. Обединяването на всички контролни органи ще ни позволи да реагираме по-бързо и адекватно на установени закононарушения. Защото вече няма да има разминаване в отговорностите и задълженията.Досега например, при установяване на нарушение при търговията с храни с животински произход, ние като Държавен ветеринарно-санитарен контрол, не можехме да затворим даден обект, ако той е регистриран от колегите от РИОКОЗ. Можехме само временно да спрем доставката и реализацията на продукти от животински произход до отстраняване на нередностите. Също така, има редица предприятия със смесена дейност, чието административно обслужване беше много затруднено заради разделението на контрола. Затова смятам, че новото ще бъде само в позитивен план както за потребителите, така и за българския бизнес.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Февруари 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg