Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Eкзотично Брой: Септември 2019
Еленът Рудолф е родопчанин и живее край Рожен
Драгни Георгиев отглежда красивото животно във ферма под Обсерваторията в Рожен

Еленът Рудолф е родопчанин и живее край Рожен

print

e-mail facebook

Идеята за единственото място със северни елени у нас се ражда, когато Драгни Георгиев от Добрич и съпругата му от родопското село Момчиловци решават да живеят на село. Транспортът на елените се оказва един от най-скъпите елементи, разстоянието е 10 000 км. За щастие, една от дейностите на Драгни е именно това – лицензиран превоз на селскостопански животни. Така стига до най-северните части на Финландия и докарва у нас за първи път легално северни елени. Първоначално животните са осем, но ги сполетява нещастие - животните са отровени. Драгни не се отказва и купува нови елени. В момента Рудолф е сам, защото женската и две малки еленчета са отровени. Заради това стопаните организират благотворителна кампания за събиране на средства, с които да докарат женска на елена. Периодът за внасяне е през месеците ноември – декември, Драгни се надява да успее да събере сумата за транспортирането преди тази зима, ако не – най-късно през 2020 г.

А поляните под Роженската обсерватория на 1750 м надморска височина са изключително подходящо място за отглеждането на северни елени. В горните части на Родопите температурите не са високи и животното се чувства добре. Сутрин през лятото, когато слънцето не е силно, фермерът излиза с Рудолф на паша за около час и половина. Яде също лишеи и фураж – специален микс за северни елени от трици, царевица, ечемик и овес. Едни от най-големите му врагове за мухите и жегата. Метаморфозите на рогата на Рудолф са много красиви и интересни. Северните елени са единствените, които ги сменят всяка година и израстват дълги, почти колкото цялото тяло. Те са и единствените, при които женските екземпляри имат рога. Сега Рудолф е на 8 години, достигнал е оптималният си ръст, а при някои мъжки теглото достига до 400 кг. Козината е такава, че изолира студа. 3-4 пъти в годината Драгни реже копитата на животното. Най-голямата опасност за Рудолф са горските хищници. През последната зима чистят доста сняг около фермата заради опасността от вълци и мечки.

Драгни планира да създаде стадо от северни елени в Родопите - радост и атракция за местните хора и туристите от цялата страна. Еленът е изключително любвеобилен с околните и е част от парк, който кръщават „Лапландия” – вътре има атракции за деца и място за почивка на възрастните. Посещават ги млади семейства с деца. Правят се още детски лагери и опознавателни разходки в гората за плодове, билки и гъби. Буквално децата забравят, че имат телефони, което Драгни нарича своя кауза. Вярва във връзката на човека със земята, така възпитава и децата си. Те обичат природата и се грижат за нея. Всяка пролет правят големи акции и чистят гората в Родопите.

За парк „Лапландия” плановете са свързани с построяване на работилница на Дядо Коледа, където деца да майсторят подаръци.

Площта, която Драгни стопанисва, е 24 дка и е наета. В парка мислят и за родителите – на дървени маси с удивителна гледка към планината и Роженската обсерватория в бъдеще ще се хапва пица и стекове от месодайни породи говеда. А освен Рудолф в смолянските Родопи ще се завъдят и крави Абердийн Ангус. Ще отглеждат месодайните животни с цел развъждане на бици за разплод, а в малкия обект към фермата ще предлагат стекове от породата. Така всеки посетител ще може да види от какви животни идва храната му. Именно месодайните животни в момента привличат вниманието на Драгни Георгиев. Той вярва в модерното отглеждане на животни – бяга от традиционните методи, свързани с много труд и ниска възвръщаемост. Казва, че е срамота в Родопите да има толкова неусвоен пасищен ресурс, според него би трябвало да се отглеждат животни, които да пасат наоколо. Мястото на фермата му не попада в селските райони и до момента стопанинът няма достъп до национално и европейско финансиране. Макар че има идеи за проекти. Иска да създаде място, където хората да осъзнават разликата между града и планината.

Фермата за северни елени и горски туризъм Драгни Георгиев съчетава още с транспорт на животни в цяла Европа и работата в авиокомпании. Дълги години е живял на различни места в чужбина, работил е в студио за татуировки, може да бъде и треньор по сноуборд. А сега живее хармонично в Момчиловци с прекрасното си семейство.

 

Целия материал четете в брой Септември 2019



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg