Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Октомври 2019
Продадох мандрата. Сиренето с палмово масло е по-силно от истинското
Иван Грънчаров, кмет на Луковит

Продадох мандрата. Сиренето с палмово масло е по-силно от истинското

print

e-mail facebook

- Г-н Грънчаров, откога сте в бизнеса на млекопреработката?

= Вече 21 години. Притежавах предприятието Абла Милк, но наскоро го продадох.

- Защо? Не е ли добре да се занимаваш с преработка на мляко?

- Напротив, много е добре да се занимаваш. Но истината е, че от 2015 г. алармирам, че пазарът на млечни продукти става все по-тесен, защото се превзема от техни имитации. Правят го няколко предприятия в България, които преработват палмова мазнина.

- Кои са те?

- Те са 15 на брой и са всеизвестни. Така от всички 260 мандри в България, около 15 държат над 60% от пазара на млечни продукти и произвеждат имитиращи млечни продукти. Аз не мога да кажа в каква степен те са вредни, но факт е, че включително и в САЩ забраниха тези продукти миналата година. Истината е, че ние в България с нашите доходи сме лабилни и податливи на тази тенденция да се купува от тези сирена. Но дори и доходите не бива да бъдат изтъквани като причина за тяхното производство, защото сравнявайки статистиката на консумацията на сирене със статистиката на покупка на лекарства, не е оправдано по никакъв начин тяхната консумация. Защото парите, които се пестят от качествена храна сега, след 10 години няма да ни стигнат за лекарства.

- Освен палмовата мазнина, какво мляко използват преработвателите сега?

- Обикновено концентрирани млека и сухо мляко, но това все пак са млека. Проблемът е, че се влага палмова мазнина. Вижте, аз съм бил близко до учените, които преди години създадоха тази технология с палмовите мазнини. Идеята им в България е да се създаде млечен продукт без мазнини и холестерол. И това наистина се случваше в нормални параметри на производство. Вадиш млечната мазнина, която заместваш с абсолютно същото количество растителна мазнина, не променяш състава по никакъв начин. А когато вкараш много проценти палмова мазнина, както сега това се прави, то тогава е вредно.

- Ваши колеги твърдят, че има качествени и вредни палмови мазнини.

- Точно така е. Идеята при тези опити за създаване на продукт с по-ниско съдържание на животински мазнини е, че се вкарваха качествени палмови мазнини, които струваха в пъти повече от млякото. Качествената е с цена от 7 лв. за кг. При положение, че в момента толкова струва имитиращото „сирене”, правете сметка каква мазнина се използва в България, за да печелят този тип мандри.

- Каква?

- В България се използва техническа палмова мазнина, която е предназначена за смазване на двигатели. Те са изключителни евтини.

- Преди години хасковска компания беше един от основните вносители, все още ли е?

- Едва ли е само на една фирма, която внася. След като според статистиката за миналата година са внесени 14 хил. т палмова мазнина, представете си колко тона такива млечни продукти сме изяли. Тази мазнина се разтапя над 42 градуса в тялото, а значи, че за да се усвои от организма, трябва да сме с висока температура. Затова се натрупва и отлага в тялото и запушва кръвоносните съдове. Знаете какво следва от това - инсулти, инфаркти… Затова всяко управление трябва да има политика по отношение на качество на храните.

- А етикетите, нали всичко е изписано на тях като съдържание?

- Това не подобри по никакъв начин ситуацията. Истината е, че тези компании спазват всички условия за етикетиране. Но българинът е лош потребител, той потребява 90 % с очите и потребява много боклуци.

 

Автор: Светлана Петкова
Целия материал четете в брой Октомври 2019



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg