Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 28 Октомври 2020

Септември 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Ноември 2019
Залесяваме островите с лозя
Луиджи Амато, председател на МИГ Диреторе Гал Тирено Олиа в Сицилия

Залесяваме островите с лозя

print

e-mail facebook

- Г-н Амато, каква е ползата от участието ви в международния форум на МИГ от ЕС в Разлог?

- От нашата Местна инициативна група имаме интерес да развием международни сътрудничества с различни и нови Местни инициативни групи, защото основно нашият район развива туризма. Целта ни е да го направим колкото е възможно по-популярен. В стратегията си сме заложили различни добри практики и дейности в различни сфери. Те са свързани много тясно с туризма. Интересното при нас е, че имаме различни острови, които са съседни на големия и основен Сицилия, които са провъзгласени за културно наследство на ЮНЕСКО. Те са на територията на Местната инициативна група.

- Разкажете за вашата МИГ.

- В нея участват 14 общини и 121 фирми на малки и местни земеделски производители.

- С какви дейности се занимават тези стопани и фирми?

- Те са от различни категории. Сред предприемачите имаме такива, които са земеделски производители с добре развита лозаро-винарска дейност. Всъщност, това е основното ни производство, характерно за района. Също така, имаме фирми с разсадници за цветя – една много добре развита индустрия.

- Отглеждате ли жасмин?

- Разбира се, но по-любопитното е, че напоследък открихме, че някои от африканските култури като авокадо и манго виреят много добре при нас. Така много от разсадниците за цветя смениха дейността си и започнаха да отглеждат фиданки на авокадо и манго.

- Какви интересни проекти има вашата МИГ?

- Нашата МИГ е много млада, сега изготвяме проектите. И се радвам, че аз мога изцяло да приложа опита си от моя предишен опит в МИГ.

- Разкажете, какво правихте в предишната Местна инициативна група, как тя помогна на местните хора?

- Един от проектите, който беше различен и типичен за района, беше за възстановяването на стари каменни стени, които представляват уникално сухо строителство. Всъщност, всички острови около Сицилия имат много камъни, които трябваше да махнем.

-Това са онези бели камъни, с които са построени къщите, известни на цял свят ли?

- О, не, става дума за вулканични камъни, те са малко по-тъмни и сиви. По проектите, които направихме всъщност ги премахнахме и така освободихме територия за земеделско производство. С тези вулканични камъни земеделските производители направиха огради, като използваха технологията сухо строителство.

- В какво се състои това сухо строителство?

- Това е истинска занаятчийска работа. Този градеж е известен в античността, гради се без никаква спойка, без цимент, само камък.

- Какво построихте с камъните?

- Дадохме пари на земеделски производители, на чиято територия имаше остатъци от такива стени, да ги възстановят и да ги направят като атракции, защото тази технология вече не съществува, тя е изчезнала.

- Тези сгради могат ли да бъдат обитавани?

- Не, възстановени са само стените. Те се използват като огради на терасите, където има насаждения, така че да ги предпази от влизането на животни.

- Вие казахте, че почвата на островите е вулканична, това означава ли, че зеленчуците и насажденията не се нуждаят от наторяване?

- Да, така е, това също е много стара традиция при нас. Освен това ние имаме много специална култура, която отглеждаме по островите- чечекирия. Това е вид нахут, но го има само при нас в този му вид. То е по-късно растение, яде се като боба и лещата.

- Какви зеленчуци отглеждате на терасите по островите?

- Каперси, но основно лозя и правим вино. И знаете ли, освен че лозарството и винопроизводството са фундаментални за нас, има много места, където стопаните залесяват с лозя.

- Какви земеделски фестивали имате там?

- Имаме фестивали по-скоро на риболова, който е през септември. На 1-ви май имаме земеделски фестивал и тогава точно се прави паста с чечекирия - зеленчука, за който ви казах по-рано. Празникът на виното е на 12 ноември.

 

 

Автор: Светлана Петкова
Целия материал четете в брой Ноември 2019ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
BEDNAR е в Топ 10 на европейските производители на машини
Цветомир Костов, териториален мениджър на марката BEDNAR за България

Хубаво грозде, хубаво вино – колко важна е техниката за обслужване на лозята
Японски технологии бяха представени в лозарско стопанство край село Главан

Минимален риск, максимални резултати от царевицата
Демо жътва край Попово – отличниците са ДКЦ 5075 и ДКЦ 4541

Ние не начертахме визия какво земеделие искаме
Ангел Вукодинов, зърнопроизводител

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg