Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 18 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Декември 2019
Ако спрат всякакви видове плащания, ще имаме едно примитивно животновъдство
Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България

Ако спрат всякакви видове плащания, ще имаме едно примитивно животновъдство

print

e-mail facebook

- Г-н Караколев, каква част от бранша Животновъдство представлявате към момента?

Аз представлявам националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България, в която членуват около 2000 животновъда с над 200 хиляди овце и кози. Породите, които представляват асоциациите, членуващи в националната и овцевъдна и козевъдна асоциация, са 7 или 8 породи овце и 6 породи кози.

- Подпомага ли вашата асоциация по някакъв начин фермерите, които искат и кандидатстват по различни мерки и компенсаторни плащания?

- Основните фермери, които биват подпомагани, са тези, които членуват в групите и организациите на производителите с оглед на това, че по спечелени проекти по Мярка 9 от ПРСР имаме повишаване на административния капацитет и чрез тази програма ние плащаме на администратори, които съдействат на фермерите при попълване на документи при кандидатстване и други техни нужди.

- Колко организации на производителите успяхте да направите?

- Успяхме да направим 21 организации и групи на производители, от които 5 в сектор мляко на този етап имат одобрени проекти по Мярка 9, и два проекта в сектор месо. От тези в сектор мляко три проекта са пред подписване по Мярка 4.2 за млекопреработка, надявам се в скоро време да има още два такива. Но от 21 проекта, кандидатствали по мярка 4.1, нито един не успя да се пребори.

- Как си обяснявате това?

- Липсата на реална преценка и представа в управляващия орган какво точно и как функционира и от какво има нужда една група, организация на производители.

- Критериите бяха неизпълними за овцевъдите ли?

- Бяха неизпълними за групи организации на производители. Тоест, една група-организация на производителите не може да се сравнява с един индивидуален бенефициент.

- Вие много държите на обвързаните плащания. Какви са основните схеми и какви са резултатите, които отчитате?

- Основното в обвързано подпомагане за овцете под селекционен контрол е в това, че тази година, всички кандидатстващи доказват нещо. А това доказване е много важно с оглед на това, че фермерът трябва да се приобщи към една по-легална икономика. Това е много важно и аз мисля, че схемата за обвързаното подпомагане, специално в този й вид, работи. Оттук нататък предизвикателството за новия програмен период е, че обвързаното подпомагане трябва да обхване абсолютно всички бенефициенти по всички мерки на подпомагане. Без значение дали става въпрос за овце, говеда, дали очертаваш пасища, ливади. Тоест - всеки един трябва да доказва.

- Все пак, може ли овцевъдството да оцелее без обвързаното подпомагане и другите подпомагания по ПРСР?

- Ако спрат всякакви видове плащания, тогава веднага минаваме на оня архаичен модел на отглеждане на овце, който в момента съществува в почти цяла Азия. И тук би станало същото, както преди 100 години, и ще имаме едно овцевъдство, което е по много примитивен начин.

- Може ли да споменете някои от субсидиите, които овцевъдите получават?

- В момента мога да спомена субсидиите за пасища, акциза за горива, de minimis, която става една регулярна помощ. Също така различните мерки - Мярка 11, Мярка 10 по ПРСР, за хуманно отношение към животните...

- И ако се направи една равносметка, кои от европейските субсидии имат най-голяма полза за развитие на овцевъдството?

- Всичките вкупом допринасят. Разглеждани една по една, всяка си има своите преимущества и недостатъци. Но мога да кажа, че ако се доразвият всички съществуващи схеми, ако се прилагат в пълния си размер, ще бъде в пъти по-добре, отколкото е в момента. Давам пример - в момента прилагаме ставка за хуманно отношение по Мярка 14, която е 7 пъти по-ниска от приетата за ЕС. Ние сами сме си го определили, никой не ни го е наложил. Представете си, че по „Хуманно отношение“ субсидията в момента да е не 10, а 60 евро. Как ви звучи? Само че тук бихме могли да кажем - да, ние ще ви дадем 60 евро, но очакваме от вас следните инвестиции примерно, или следното отношение. С други думи, винаги може да се измисли как с едната ръка да даваш, а с другата да учиш как става, или да изискваш. И тогава фермерите биха направили много неща. Но пак казвам, всичко е въпрос на един анализ, стратегия, на една визия.

- Овцевъдството е характерно като поминък за необлагодетелстваните райони. Там именно хората достатъчно мотивирани ли са чрез получаването на европейски субсидии?

- Аз мисля, че има мотивация, но не мога да кажа, че е достатъчна. Затова отново казвам, че трябва да има повече мерки или съществуващите да се развият. Ние все още не можем да покрием всички региони на страната с групи-организации на производители. Но ако се покрият и тези необлагодетелствани райони с тези мерки, ако се увеличи ставката, за да може и тези фермери да получават малко по-добра подкрепа, ако се разработят специални мерки за тях, имайки предвид региона, пазара в тези места, мисля, че те ще бъдат мотивирани значително. Тук наново опираме до следното - ясна преценка, съпоставка и критерии според необходимостта на бранша, а не според необходимостта на някои други институции.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Декември 2019



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg