Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Декември 2019
Имаме супер ученици. Надяваме се да ги насърчим да станат супер фермери един ден
Д-р Лозана Василева, зам.-министър на МЗХГ

Имаме супер ученици. Надяваме се да ги насърчим да станат супер фермери един ден

print

e-mail facebook

- В търсене на супер фермери! Г-жо Василева, разкажете ни с няколко думи за кампанията, която стартира през ноември.

- Много се радвам, че имахме възможност да стартираме „Супер фермер“ - инициатива, реализирана съвместно между земеделското и образователното министерство. Целта ни е да подкрепим младите хора – основно учениците от професионалните гимназии по селско стопанство, да посетят ферми, подпомогнати от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Така им даваме възможност да участват в някои от мероприятията, които се извършват в земеделските стопанства, да се запознаят с реалната дейност на фермерите. Инициативата съвпада с приоритетите на министерството на образованието и науката, а именно – стимулиране на дуалното обучение. Кампанията се провежда под формата на „отворени врати“ на територията на цялата страна.

- Как по-точно протича инициативата?

- На два етапа. Първият е в момента – през първия учебен срок. Другият етап ще се проведе от февруари до април, когато е вторият учебен срок. За сегашния етап сме планирали да се посетят 25 земеделски стопанства, подпомогнати по ПРСР. Очакванията ни са да се включат близо 350 деца от общо 21 професионални гимназии. Това са ученици от различни направления – техник на селскостопанска техника, фермер, агроеколог и други. Стопанствата, на които гостуват, са в областта на животновъдството, растениевъдството, преработвателни предприятия и такива с нова и модерна техника. Посещенията ни продължават. Междувременно – заедно с инициативата провеждаме и конкурс „Моето стопанство“, като очакваме учениците да покажат своята идея, визия за стартиране на бизнес. Ще има и награди, разбира се.

- Като част от учебния процес ли се организират срещите с учениците?

- Точно така – и то изцяло под формата на практически занимания. Децата се включват в мероприятията, които се извършват в момента на посещението, като например в стопанства с трайни насаждения участват в процеси като резитба, окопаване и засаждане на фиданки. В животновъдните ферми участват в храненето и доенето на животните. В стопанства с техника пък имат възможността да видят как функционират машините.

- Кои региони обхваща кампанията?

- Кампанията се реализира на територията на цялата страна, в това число и Северозападна България. Припомням, че по ПРСР се дават допълнителен брой точки на проекти, които се реализират там. Стимулираме развитието на инвестиции в тази част на страната. Поканени са всички професионални гимназии – 58 се отзоваха и ще участват в инициативата ни. Има засилен интерес, което може да ни радва.

- Можем ли да твърдим, че кампанията „Супер фермер“ мотивира учениците да се насочат към земеделие и животновъдство?

- Надявам се да е така. Целта ни е да покажем на младите хора, че имаме успешни български фермери с модерни стопанства, които са се развили с подкрепата на ПРСР. Искаме да ги привлечем и насочим към аграрния бизнес. А преди това да продължат образованието си във висши учебни заведения. Пътят към техния успех да бъде в областта на земеделието.

- Учениците възползват ли се от личния контакт с фермерите, с които ги срещате? Има ли организирани беседи?

- Ние разчитаме на желанието на фермерите да отворят вратите на стопанствата си и да представят своя личен пример – как са стигнали до тук, как са развили дейността си. И по този начин да вдъхновят тези, които идват след тях.

- Как може да бъде насърчавана приемствеността в земеделието? Какво е нужно на един млад човек, за да бъде мотивиран да се захване с агробизнес?

- Предизвикателствата в сектора са големи. Политиката на МЗХГ, както и Общата селскостопанска политика, залагат на задържане на младите хора в тези сектори. В готвената ОСП след 2020 година ще се заделят минимум 2% от целия общ пакет европейски средства за земеделие към младите фермери – по линия на директните плащания или по Втори стълб по ПРСР. От друга страна – ние от МЗХГ също търсим начини да стимулираме младите хора или да им помогнем. Основен проблем при стартиране на малък бизнес често се явява липсата на собствена земя. В момента сме предложили проект на Закон на земеделските земи, в който ще се даде приоритет при търговете от Държавен поземлен фонд на млади земеделски стопани.

 

 

Автор: Петя Петкова-Пенчева



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg