Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 20 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: ОСП от полза за всички нас Брой: Януари 2020
ЕС подкрепя фермерите, които желаят да работят заедно в организации на производители
В Европа има повече от 3 400 признати организации на производители

ЕС подкрепя фермерите, които желаят да работят заедно в организации на производители

print

e-mail facebook

Организациите на производители засилват силата на колективното договаряне на земеделските производители чрез подобряване на маркетинга, предоставяне на техническа и логистична помощ на членовете им, концентриране на предлагането, помощ при управлението на качеството трансфер на знания. По отношение на секторите повече от 50% от признатите предприятия принадлежат към сектора на плодовете и зеленчуците. Другите сектори са млякото, зехтинът, трапезните маслини и виното. 

Мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители“, като част от ПРСР 2014-2020 г., допринася за изпълнението на Приоритет № 3, насочен към „Насърчаване на добро организиране на хранителната верига, в т.ч. преработката и търговията със селскостопански продукти, хуманното отношение към животните и управлението на риска в селското стопанство, популяризиране на местните пазари и къси вериги на доставки.

Мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители“ е с общ бюджет от 7 795 947 евро. През 2018 г. беше реализиран прием. Финансовата помощ е под формата на фиксирано годишно плащане, отпускана за не повече от 5 последователни години от датата, на която е призната ОП и ГП. Размерът на помощта е не повече от 100 000 евро за всяка година. Допустими за подпомагане са административни разходи, свързани със създаването и признаването на ОП и ГП. Бенефициенти са групи и организации на производители, които отговарят на определението „малки и средни производители” и са официално признати до края на 2020 г. Те трябва да са учредени с цел:

  • съвместно предлагане на продукцията на пазара, вкл. подготовка за продажба
  • централизация на продажбите и доставка до големи купувачи · създаване на общи правила за събиране на информация за продукцията
  • трябва да са регистрирани съгласно Търговския закон или Закона за кооперациите, да имат минимум четири членове, годишната реализирана продукция на организацията да е минимум за 50 000 лв., всички членове трябва да са регистрирани като ЗП на земеделски продукти, за които организацията кандидатства за признаване.

В бизнес плана задължително се планира една или повече от следните дейности:

  • Адаптиране към пазарните изисквания на продукцията и производството на членовете
  • Съвместно пускане на стоки на пазара, включително подготовка за продажби, централизация на продажбите и доставки за купувачи на едро
  • Установяване на общи правила за информация за продукцията реколта/наличност
  • Дейности като изграждането на умения за стопанска и търговска дейност, улесняването на иновационните процеси.

Предимството на групите производители е, че на практика те функционират като кооперативите – с индивидуални ферми, но с обща администрация, счетоводство, юридически отдел. По този начин фермерите се освобождават от допълнителни административни ангажименти.

Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари:

Сдружаването ще спаси сектора

- Г-н Колев, как работят групите и организациите на производителите от секторите плодове и зеленчуци?

- През последните години се създадоха няколко групи в страната, но работата е много трудна, понеже такъв тип сдружаване и такъв тип съвместна работа изисква изключително много финансов ресурс. Необходими са средства за изграждане на модерни бази, сортировъчни машини, за да може да се излезе на европейския пазар. Малко са производителите, които имат големи обеми, за да могат да финансират такова изграждане на бази.

В рамките на Съюза на Дунавските овощари имаме едно сдружение, което все още се мъчи да заработи, както трябва, много трудно се получава. Опитваме се с колегите от УС да направим така, че да инициираме срещи във връзка със създаването на едно голямо сдружение с много членове, за да може да има достатъчно продукция, тя да се унифицира и да се излезе на по-добър пазар, защото в противен случай, когато сдружението е малко, с малко на брой членове, не може да се постигне ефекта, както работят в Гърция, в Холандия със стотици членове, които от над 40 години работят по този начин.

- По-добре ли ще се продава продукцията, ако производителите се сдружат?

- Това е начинът, който ще спаси сектора.

Симеон Караколев, съпредседател на НОКА: 

Групите и организациите на производителите са най-добрата алтернатива за нашите фермери, за да имат достъп до пазара

В бъдещата ОСП трябва да има заделени целеви бюджети, които да бъдат не само за администриране, а за инвестиционни разходи за подобни кооперативи

- Г-н Караколев, колко са групите на производителите, които са част от НОКА?

- Седем групи на производители са членове на НОКА. Пет от тях са в сектор мляко, две – в сектор месо. Създадени са в края на 2017 г. - началото на 2018 г. В тях членуват може би около 400 фермера от цялата страна. Т.е., ние сме надхвърлили доста прага на изискуемия минимум на брой членове. При нас са в пъти повече. Т.е., идеята е да не правим много на брой организации на производители или групи, а да правим много на брой членове в малко групи.

- Какви са ползите от това за всеки отделен фермер?

- За всеки един фермер ползите са много, т.е. в годините имат краткосрочни, средносрочни, дългосрочни ползи, това са маркетингови сдружения, които в определен етап започват да реализират продукцията на фермерите. На този етап това, което правят групите и организациите, е да предлагат безплатни административни услуги на своите членове благодарение на спечелени проекти по мярка 9. Също така и обмяна на опит в чужбина на членовете на групите и вече имаме няколко подписани проекта по мярка 4.2 за малки мандри, които също са на групите.

- Това ли е най-успешният модел за достъп до пазара?

- Ами това е достъпен модел за повечето фермери. Т.е., има единици индивидуални фермери и ферми, които са затворили цикъла, появяват се пазара, но те са единици. В Западна Европа най-старите сдружения са кооперативите и те може би са най-богатите.

- И те обединяват малки и големи, няма разделение.

- Не, няма разделение. Малки, средни, големи. Всички, които искат по един или друг начин да се възползват от услугите, предлагани от организацията, членуват вътре. В България е по същия начин. Т.е., имаме ферми членове с 50 животни - овце и кози, има и такива, които стигат до две хиляди.

- Как тези групи на производители да бъдат подпомагани с европейски средства?

- Има една основна мярка 9, която е целенасочена, която е за развиване на административния капацитет на групите и организациите на производителите. Мисля, че само един прием се очертава в рамките на този програмен период и той изтече така че, за новия програмен период изчакваме да видим какви ще са новите условия, съответно приоритети, за да се знае нали евентуално по какъв начин и как ще развиваме тези групи.

- Към какво трябва да се съсредоточи Европа в бъдещия период на подпомагане?

- Трябва да има заделени целеви бюджети, които да бъдат не само за администриране, а за инвестиционни разходи за подобни кооперативи, организации и те трябва да бъдат значителни средства, защото моделът група и организация на производителите е най-добрата алтернатива за нашите фермери, за да имат достъп до пазара и съответно до ноу хау, до технологии.

Допълнителни 3,2 млн. лева се отпускат за учредяване на групи и организации на производители по ПРСР 2014-2020

С допълнителни 3 196 655 лева се увеличава бюджетът по процедурата за прием на проектни предложения по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители“ по ПРСР 2014-2020 г. Така общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата достига 17 937 417 лева.

Промяната ще осигури възможност за одобрение на още 11 проектни предложения с включени в тях дейности, които се извършват в сектори „Медицински и етерично-маслени култури“, „Плодове“, „Зърнено-житни култури“, „Технически култури“, и „Винено грозде“.

Целта е максимално усвояване на средствата по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. при оптимално използване на административния капацитет.

 

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg