Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 29 Ноември 2020

Ноември 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Януари 2020
Ние трябва да създаваме иновации, които да помагат за изхранване на населението
Проф.Ангел Ангелов, преподавател в катедра "Биотехнология" и Центърa за обучение по качество и безопасност на храните към Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив

Ние трябва да създаваме иновации, които да помагат за изхранване на населението

print

e-mail facebook

- Проф. Ангелов, защо са толкова важни иновациите в хранителната верига и откъде трябва да започнем с прилагането им?

- Във всяка иновация трябва да има наука и нещо ново, което да бъде внедрено по-късно в производството и впоследствие – маркетирано, за да се появи на пазара. В тази връзка има голямо поле. Бих определил няколко насоки – технологична, като подобряване качеството и безопасността на някои продукти. От друга страна – използване на нови опаковки, за да може да се намали изхвърлянето на отпадъци в природата. И още нещо важно – преработването на отпадни води, за да може да се подобри нашият екологичен статус. Ние трябва да създаваме иновации, които да помагат за изхранване на населението. Не само в България, а и в глобален аспект. Така нареченият „белтъчен проблем“ е много голям, а именно – трябва да се търсят нови източници на протеини. Насочваме вниманието си не само към животински, а и към други екзотични източници на белтъчини като насекоми или растителни суровини, които не са много познати у нас. Микроводораслите пък са едни своеобразни малки фабрики, които постоянно се възпроизвеждат и синтезиран ценни за хранителната индустрия продукти. И те, и ние съдържаме около 50% протеини от сухото си тяло.

- По тези насоки ли работите Вие и Университетът по хранителни технологии и какви цели си поставяте?

- Ние работим в много широки области. Мога да дам като пример успешно разработения продукт „ядлива чашка“, който вече има глобално присъствие. Един от хората, които бяха ангажирани с продукта, е докторант на Университета. Междувременно в нашата работна група се занимаваме с разработване на зърнени и по-специално овесени пробиотични продукти. Това е една вече търсена алтернатива на млечните продукти.

- От бизнеса търсят ли ви?

- Не може да има иновации без бизнес. Връзката „Академия-бизнес“ е много ценна, но за съжаление тя беше прекъсната преди около 10-15 години след промените, които настъпиха тук. И сега тепърва започва да се изгражда наново. Необходимо е време. Важното е бизнесът да навлезе във финансирането на науката. Има още много върху какво да се поработи. Засега науката в България се финансира основно от бюджета – през Министерството на образованието и науката, Министерството на земеделието, храните и горите или икономическото ведомство. Бизнесът все още е плах по отношение на инвестициите в наука. Ако това се случи, убеден съм, че и връзките, и резултатите ни ще се подобрят. В момента имаме комуникация с този сектор не само по отношение на дейности, свързани с технологичните предизвикателства, но и във връзка с кадрите.

 

Целия материал четете в брой Януари 2020ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Прикачният стърнищен култиватор TERRIA - една блестяща машина за модерно земеделие
Перфектни работни органи за всякакъв тип почва

СИНДЖЕНТА – ЕКСПЕРТИТЕ В СЕМЕНА!
Компанията стартира новия сезон със специализиран екип за семена

Управлявам оранжерията през телефона Инвестицията, която направих, се избива от две китки бране на домати от една реколта
Радослав Лазов, земеделски производител, гр. Благоевград

Новата серия M6002 на Кубота – подходяща, както за средни и големи стопанства, така и за животновъдни ферми
Кубота направи премиера на новата серия трактори

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg