Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 20 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Февруари 2020
Откровено за проблемите и решенията в сектора
Веселина Ралчева - биопроизводител за пример

Откровено за проблемите и решенията в сектора

print

e-mail facebook

- Г-жо Ралчева, получихте наградата „Биопроизводител на 2019-та“. По какви критерии бяхте определена като първенец?

- Тази награда се дава за първи път и съм много радостна за това. Вероятно критериите са размер на стопанството, присъствие на компанията на пазара, активност на производителя и неговата обществена ангажираност. В случая е моето застъпничество за биопроизводството. Вече има доста биопроизводители и се надявам следващите години и те да се радват на подобна престижна награда. Всичко дължа на семейството си, на съпруга ми, на трите ми деца и на екипа на компанията. Синът ми и голямата ми дъщеря имат вече собствени стопанства, поемат част от бизнеса, защото всеки един от тях е с някакви идеи. Лятото бяха изключително ангажирани с реализацията на продукцията, най-вече на плодовете и зеленчуците и с огромното им желание те да достигнат до трапезата на повече хора и то на нормални цени.

- Навсякъде се говори, че биопродуктите са непосилни за джоба на българина, така ли е?

- Това е парадокс, който се опитахме да разузнаем. В магазините изведнъж биопродуктите се появяват на някакви цени, които действително отблъскват хората и е непосилно за голяма част от тях, водени от мисълта, че био ще купуват само при здравословни проблеми, по неволя. Странно е, че ни заливат екзотични и автоимунни какви ли не заболявания и никой не взема мерки, да се обърне към екологичната храна.

- Доверието към биопродуктите „ерозира“, какво оттук нататък ще предприемете?

- Истината е, че държавата трябва да гарантира на потребителя, че биото е био, защото контролът е в техни ръце. Истината е, че контролът се затегна в последните месеци, има промяна определено. Надяваме се хората, които са злоупотребили, да бъдат наказани. Съвестни биопроизводители губят от това. Веднъж от доверие, втори път - от източване на пари, които биха отишли в джоба на истинските биопроизводители.

- Новината е, че ще има пари за биоземеделие как ще коментирате?

- Една страхотна новина и се надяваме това да бъде съчетано и с разобличаването на фалшивите биопроизводители. Започнахме да получавахме страшно много сигнали за злоупотреби. Когато беше публикуван списъкът с биопроизводителите, тези, които получат средства по мярка 11, бяхме изумени. Обаждаха се колеги, приятели и коментираха, че познават тези земеделци. Това са едри земеделци, най-често зърнопроизводители, които отглеждат рапица, слънчоглед. Площите им са конвенционални и точно тези хора бяха най-големите получатели на евросредства.

Техните конвенционални продукти са продавани като биологични. Най-после тези хора бяха включени в регистъра, защото техните сертификати с години не се качваха на сайта на агроминистерството, те бяха повече като анонимни, нямаха никаква гласност. Всички други имахме качени сертификати, само най-големите нямаха. В момента, в който бяха качени, видяхме, че срещу всички заявени култури има нула добиви, което означава, че реколтата им е пропаднала и те нищо не са продали, а в същото време имат сайтове и се рекламират като крупни биопроизводители.

- Как е допуснато това нещо и ще има ли механизъм, който да ограничава тези хора?

- Имаме уверението на министъра, че нещата ще се променят. За да бъдат насочени нови средства, трябва да бъдат прекъснати всякакви начини те да отиват на неправилно място. Тези неща трябва да вървят паралелно. Мои колеги са оставили градския живот и са отишли в малки населени места, където развиват дейността си и последните години много хора се насочиха към този начин на живот без да има субсидии. Именно тези хора трябва да бъдат подкрепяни. Много биопроизводители се отказаха поради липса на средства, сега ще има пари и те вероятно пак ще се върнат, но ще се наложи отново да започнат процес на преход към биопроизводство. Надяваме се с времето да се отсеят истинските биопроизводители и да направим този бранш близо до хората, с достъпни цени и голяма част от биопродукцията да остава в страната ни.

През 2009 г., когато се събрахме да организираме БАБ, по неволя се събрахме 25 човека в Карлово в офиса на Биоселена и ако сравним ситуацията тогава до днес, разбира се, има огромна промяна. Спомням си, когато пуснахме прессъобщение до медиите. Журналисти се обаждаха да питат с учудване има ли биопроизводители в България. Днес на хартия сме над 6 000. Има страшно много биопроизводители и преработватели, които са нахъсани. Повечето от тях са млади хора и ние просто ще принудим държавата екологосъобразното производство да е приоритет. И натискът трябва да е и от потребителите, защото и те са заинтересовани да има достъпни чисти и здравословни храни.

Когато започнахме да се сертифицираме през 2003 г., нямаше български сертифициращи организации, сертифицираха ни швейцарци и дори не знаехме кои са другите биопроизводители. Спомням си навремето, когато започнахме да произвеждаме био със съпруга ми, това беше екзотика.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Февруари 2020



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg