Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Понеделник, 10 Август 2020

Юли 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Май 2020
Лебозол ще върне рапицата по българските полета
Със сигурност културата е перспективна, но заради неблагоприятните условия за отглеждането й през последните години много земеделци се отказаха от нея

Лебозол ще върне рапицата по българските полета

print

e-mail facebook

 

Със сигурност рапицата е перспективна култура, но заради неблагоприятните условия за отглеждането й през последните години много земеделци се отказаха от нея. Това обаче не важи за ЗК Добруджанка, с. Соколово, с председател Георги Георгиев, който продължава да сее рапица. Тази година са заложени 800 дка. Тук не се отказват от рапицата, защото са намерили начин как да изкарват добри добиви въпреки сушата. Тайната на успеха се крие в навременните грижи и добрата агрономическа подкрепа при листното хранене на културата.

Консултациите с агронома Тодор Тодоров са дали своя резултат. След редовно обследване на полетата той дава точна рецепта за листно хранене на културата според фазите на развитието й. Затова още през есента между 5 и 7-и лист той препоръчал на председателя на кооперацията да заложи на микроелементите бор и цинк, за да не се получат кухини в кореновата система, за по-добра студоустойчивост и по-добро презимуване.

През пролетта са приложили продукт с високо съдържание на манган и сяра – Манг Амино, плюс Бор. Наред с белтъчния и енергийния метаболизъм борът стимулира оплождането и подпомага здравината на листните и стъблените тъкани, като не на последно място допринася и за водния баланс в растението.

След това влязъл в действие Маг С – Магнезий и Сяра плюс Бор. Сярата повишава ефикасното усвояване на азота от почвата, допълнително ще заздрави растението. Сярата е особено необходим елемент за качеството на продукцията. Магнезият допринася за добрата фотосинтеза и оттам за цялостната обмяна на веществата при рапица, като ще осигури безпроблемен растеж и развитие на растенията.

На това поле агрономът Тодор Тодоров препоръчал и предстоящо внасяне на продукта Робустус със съдържание на Калций с Бор. Той ще достави толкова необходимия за рапицата бор, като в съчетание с калций ще създаде всички необходими предпоставки за добро клетъчно делене, добър цъфтеж и здрави пъпки.

При масов цъфтеж на рапицата – специалистът е категоричен, че пръскане с Маг С - Магнезий и Сяра ще даде завършен ефект на цялостната технология.

През миналата година от полетата на кооперацията, при прилагането на немската технология на листно хранене, са получени с близо 100 кг/дка по-висок добив.

Рапицата има бъдеще у нас – с добра технология и грижи, капризната култура може да бъде рентабилна.

В същото са се убедили и в Южна България. „Ползвали сме какви ли не продукти, но откакто работим с Лебозол резултатите са много по-различни, твърдят от агрофирма, която обработва земя в землището на село Синитово. „Добивите се повишиха, масленото съдържание тръгна нагоре, както и при слънчогледа, защото там също работим със същите торове“, разказа агрономът на селскостопанската фирма Бисер Чуклев.

По препоръка на специалиста от Лебозол Янко Борисов първото третиране направили с Лебозол Бор, който съдържа 11% бор, приложен във фаза розетка през есента, с цел да се улесни презимуването. Напролет за събуждане на рапичното растение приложили Аминозол, 100 мл/дка, защото съдържа висока концентрация аминокиселини и около 115 г органичен азот. В комбинация с него било пръскано с Лебозол Микс за маслодайни култури. Съответно не пропуснали и Лебозол Робустус за подобряване еластичността на клетъчните мембрани. „Едва ли може да се види друг такъв посев в района“, коментира Янко Борисов.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Май 2020ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
За пръв път в България – земеделска застраховка „Суша”
ГрЕКо България сключиха първите полици по запитване на Националната асоциация на зърнопроизводителите, с подкрепата на Булстрад и презастрахователите от Суис Ри

Мemori CS - един от топ продуктите в зимна маслодайна рапица
Пшеницата Sosthene CS - висок добивен потенциал, здрав и издръжлив на болести посев, лесна жътва, малко слама... никакви проблеми с прибирането на реколтата

Висококачествените семена заслужават да бъдат защитени с най-добрите продукти за обеззаразяване
Синджента предлага на българския пазар продукти за обеззаразяване от най-високо качество

ИнВигор - печелившият бранд в рапица
От БАСФ – Решения в земеделието

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg