Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Понеделник, 10 Август 2020

Юли 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: ОСП от полза за всички нас Брой: Юли 2020
Как европейската аграрна политика подкрепя производството на качествени продукти и храни
Могат ли инвестициите в стопанствата и преработвателните предприятия да окажат влияние върху качеството на крайния продукт

Как европейската аграрна политика подкрепя производството на качествени продукти и храни

print

e-mail facebook

 

Едно от предизвикателствата на европейското земеделие е да отговаря на очакванията на обществото за безопасна, питателна и качествена храна, произведена по устойчив начин, с пестене на ресурси и в синхрон с опазването на околната среда. Политиката на ЕС по цялата агрохранителна верига има три основни цели: да гарантира, че храните и фуражите са безопасни и питателни; да гарантира добро здраве и благосъстояние на животните и растителна защита; да осигури адекватна и прозрачна информация за произхода, съдържанието, етикетирането и използването на храните.

Бъдещата Обща селскостопанска политика в синергия с европейските регулации, свързани с контрола по хранителната верига, може да подкрепи фермерите. „Безопасността на храните е нещо, което е абсолютен императив, т.е. всичките строги изисквания на европейското законодателство имат за цел да се произвеждат и предлагат храни, които са безопасни за потребителя“, коментира д-р Димитър Димитров от Дирекция „Политики по агрохранителната верига“ МЗХГ.


В семейното стопанство на Антон Тотев в село Спатово се отглеждат овощни градини с ябълки и череши, както и салати и подправки в супермодерна оранжерия. Част от градините са създадени с помощта на евросредства, а с инвестиции по мярка 4.1 е изградена оранжерията и е закупено оборудването в нея. Продукцията е качествена и безопасна, още повече, че не се прилагат химически препарати за растителна защита. Как се случва това. „Най-вече с управление на климата в оранжерията и с подбор на добри сортове при овощните култури“, казва Антон Тотев. Истината е, че не може да се иска цена без качество. Продукцията трябва да е сортирана, опакована, охладена. Всяко едно нещо си има значение, смята младият предприемач. Именно инвестициите с помощта на евросредства са една от причините продукцията да е качествена.

В стопанството на Антон Тотев се прилагат строги правила при пръскането на овошките и контрола върху качеството на крайния продукт. „Имаме внедрени практики и реално изследваме всеки един сорт. Преди да бъде набран, спазваме всички карантинни срокове.“


Несъмнено биопродуктите са тези, които напълно гарантират безопасност за потребителите. Един от знаковите биопроизводители у нас Цветан Цеков е внедрил иновативни технологии не само при отглеждането на ябълковата си градина, но и при сортирането на плодовете, при които постига отличен търговски вид. „Ябълката е много деликатен плод. Така че е много важен начинът, по който се заготвя и по който ще бъде представена на крайния клиент. За целта е необходимо да има технически средства - калибрираща, сортиращата машина със софтуер, каквато е тази. В случая плодовете минават през една камера, където се правят 1200 кадъра в секунда. В резултат на което се елиминират дефектните плодове, които отиват за преработка. Останалото се сортира по грамаж, по обем, по цвят“, споделя биопроизводителят Цветан Цеков.


Предприятията за преработка на плодове и зеленчуци също могат да се похвалят с високо ниво на оборудвано, като много от тях са бенефициенти по европрограми. „Нашите консервни продукти винаги са се славили с качество и са се ценели заради това, казва Антоанета Божинова, изп. директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България. - Да, наистина еврофондовете помогнаха, но е хубаво да се знае, че това е помощ, защото по принцип максимум до 50, в някои случаи до 70% са инвестициите от Европа, останалите са от фирмите. По-скоро с еврофондовете се постигнаха едни добри условия за производство на консерви, както битови, така и професионални Даде се възможност да се въведат нови технологични линии, нови технологични процеси и резонно е при едни добри инвестиции да имаме постигнато високо качество. Така че, ако можем да кажем, че само с еврофондовете се е постигнало качеството, малко спорно е, но е помогнало достигане на този параметър.“

По думите й качествената и безопасна суровина е едно от условията за качеството на крайния продукт. „Производителите на плодове и зеленчуци трябва да покрият едни минимални изисквания по отношение на безопасността. Всяко преработващо предприятие първо трябва да има гаранция, че изкупуваната от него продукция е безопасна, а качеството се възлага на производителя в зависимост от това за какви продукти му е необходима съответната суровина.“

Търсенето на качествена българска суровина от предприятията и стимулите като например обвързаната подкрепа дават мотивация на производителите на плодове и зеленчуци, смята Антоанета Божинова.


Предприятието на Данчо Кощилаков в Старо Железаре за сушене на плодове и зеленчуци е изцяло изградено с евросредства. Внедрени са всички системи за безопасност и проследяване на продукцията. „На всеки един купувач, когато купува от нас дадена продукция, ние му представяме необходимите световни сертификати. Нещо повече - на всяка една доставка те си правят замерване дали продукцията отговаря на съответните изисквания, които са договорени.“


Как се постига качество на млякото. Евросредствата имат ли важна роля? Отговор дава Симеон Присадашки, преработвател и зам.-председател на АМБ. „За получаване на качествено мляко са необходими два компонента - култура на отглеждане на животните и материална база. Материалната база у нас с годините се промени. Сериозните ферми в България за промишленото отглеждане са направили много големи инвестиции. Това са инвестиции в сграден фонд, в човешки ресурси, в земя, която да обработват, за да може да се отглеждат такъв тип животни. Задължителното нещо, за да има едно мляко качество, е доилната зала. 90% от фермите, които в момента отговарят на изискванията, са участвали по европрограмите.“

Това важи и за фермата на Симеон Присадашки, в която се отглеждат 300 животни от породата Черно-шарено говедо.

„В нашата ферма имаме направени инвестиции по четири европрограми – имаме лагуна за съхранение на торовата маса, закупили сме машини за раздаване на храна, доилна инсталация.“

Симеон Присадашки има и предприятие за производство на млечни продукти, като инвестициите в него също допринасят за постигане на качество на крайния продукт. „Ние инвестирахме в съвсем нови съоръжения – в машини, в апаратура за изследване на суровото мляко, на готовия продукт. Без тези програми беше невъзможно да постигнем тези резултати. Даже се надяваме в следващия програмен период пак да участваме.“

Българските предприятия отговарят на европейските изисквания и затова общият европейския пазар дава добри възможности за реализация на родна млечна продукция, смята Симеон Присадашки.


Месопреработвателните предприятия у нас също са модернизирани и с помощта на евросредства. Внедреното високотехнологично оборудване е предпоставка за производството на качествена и безопасна продукция.

„Контролът в сектор месодобив и месопреработка може би е най-строгият и най-стриктният. Считам, че българските месни продукти по нищо не отстъпват по качества на европейските продукти, които се продават в търговските вериги. Принос за това имат и направени инвестиции през годините с помощта на евросредства“, казва д-р Диляна Попова, главен експерт в Асоциацията на месопреработвателите в България.

Гаранция за високо качество потребителите получават чрез утвърдения стандарт Стара планина при 14 месни продукта, както и такива, които са географски означения.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юли 2020



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
За пръв път в България – земеделска застраховка „Суша”
ГрЕКо България сключиха първите полици по запитване на Националната асоциация на зърнопроизводителите, с подкрепата на Булстрад и презастрахователите от Суис Ри

Мemori CS - един от топ продуктите в зимна маслодайна рапица
Пшеницата Sosthene CS - висок добивен потенциал, здрав и издръжлив на болести посев, лесна жътва, малко слама... никакви проблеми с прибирането на реколтата

Висококачествените семена заслужават да бъдат защитени с най-добрите продукти за обеззаразяване
Синджента предлага на българския пазар продукти за обеззаразяване от най-високо качество

ИнВигор - печелившият бранд в рапица
От БАСФ – Решения в земеделието

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg