Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Понеделник, 06 Февруари 2023

Януари 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Август 2020
Хибриди за успешно земеделие
Добивите от царевицата може да надхвърлят 1 200 кг/дка

Хибриди за успешно земеделие

print

e-mail facebook

 

Портфолио Фарм 2020 на Corteva Agriscience™ за поредна година събра земеделски производители край добричкото с. Победа. Полевата платформа откри Георги Герджиков, който представи водещите хибриди на компанията и със задоволство съобщи, че фермерите, заложили на хибриди царевица от продуктова линия Optimum® AQUAmax®, могат да очакват високи добиви. На отделно място в демо опита са обособени специалните хибриди на компанията, които при стресова суша дават високи и стабилни добиви. Отлично представяне за Р0216 и Р0217, въпреки неблагоприятните условия за другите земеделски култури. Хибридите са заложили едри 18-редови кочани, а самите растения са по-високи от човешки ръст.

„Очакваме добив над 1 000 кг/дка, уточни промотърът на Corteva Георги Герджиков. Ето какво още разказа той: „Имах възможност да обиколя района на Дуранкулак, където е най-сериозното засушаване в региона и посевите са най-сериозно засегнати. Отговорно твърдя, че над половината от полетата изобщо не са със заложени кочани. Там, където е нашият хибрид Р9903, навсякъде има. Също така, посетих друг силно засушен регион, в който имаме демонстративен опит. Това е с. Росица, близо до румънската граница, а като цяло Добруджа в тази част на страната е дори по-засегната. На нашия демонстративен опит имаше 3 хибрида, въпреки че царевицата е буквално изсъхнала, дори листа няма по нея и е заложила кочани – това са Р9903, Р9978 и новият Р8834. Определено тези царевични хибриди са селекционирани така, че да толерират сушата.“

„Портфолио фарм“ 2020 в с. Победа особено впечатли земеделските производители с гъстотата на посева – от порядъка на 4 500-4 600 реколтирани растения и формирани огромни кочани. Налице са 50 зърна по дължина на кочана в редовете, това са около 700-800 семена. Очаква се хектолитърът да е над 65, като добивите може да надхвърлят 1 200 кг/дка.

Новите предложения за следващия сезон са Р8834 от ранната група 300 по ФАО. Миналата година продуктът е бил в демонстрационен опит, тази за първи път е на производствени площи. Другият нов хибрид е Р0217, който се държи изключително стабилно. Идната пролет в производство ще влезе Р9300.

На полето сред производителите е и селекционерът Нено Ненов, мениджър продажби за Североизточна България в Corteva Agriscience™. „Опитали сме се да съчетаем в нашето портфолио хибриди слънчоглед, които са показали през годините много добри резултати в процес на изпитването, а някои от тях са добре утвърдени от 8-9 години и в производството. Такива са хибридите Р64LE25 и Р64LE99. Като цел на нашата селекционна програма е в сортовата листа да бъдат включени различни хибриди, които да задоволяват напълно потребностите на фермерите от различни по качества, по вегетационен период, различни по технологии хибриди. Тази година вече на пазара излязоха и два нови хибрида с линолов тип на маслото от технологията Express Sun - Р64LE136 и Р64LE137, които съчетават отлично високодобивен потенциал, толерантност на суша, а P64LE137 и пълна устойчивост на всички раси синя китка, идентифицирани в страната до момента.

Досега, ако в сегмент олеинови слънчогледи основен хибрид беше Р64НЕ118, то от тази година широко застъпени на пазара са Р64НЕ133 и Р64НЕ144. Освен това за тези, които предпочитат конвенционален слънчоглед, предложението е високоолеиновият хибрид Р64НН132.

Факт е: Съдържанието на линолова киселина в маслото на хибридите от линолов тип е между 50 и 65%, а съдържанието на олеинова киселина в маслото на високоолеиновите хибриди, предлагани от Corteva, е между 90 и 93%.

 

Автор: Списание АгроКомпасПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Интерагри с първи юбилей през 2023 г.
Даниел Минев, Изпълнителен директор на ИНТЕРАГРИ България: Стремим се да създаваме добавена стойност за нашите клиенти

При Но-тил – питай патило!
Опитът и принципът проба-грешка дават готовите решения на всички, които искат да правят Но-тил

AgroHub.BG – където земеделието среща технологиите
До април 2023 г. предстои създаването на Национален демо център в Пловдив

От IT сектора до... биолешниците
Стимулът - да отглеждам чиста храна, казва Калоян Гичев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg