Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 16 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Февруари 2011
Клиърфийлд Юниън – клубът на успешния земеделец
Или как авангардната технология помогна на зърнопроизводители да се преборят със синята китка

Клиърфийлд Юниън – клубът на успешния земеделец

print

e-mail facebook

 В 21-ви век земеделието е далеч от онова, което е било някога. При все по-голямото търсене на селскостопанска продукция е невъзможно тя да се произвежда със старите методи. Населението на планетата расте, климатът се променя… Днес земеделецът трябва не само да разбира от семена или от обработки на земята; той трябва да е и добър мениджър, да предвижда нещата и да е в крак с модерните технологии, ако иска да печели от работата си.

Ето защо, компаниите се надпреварват да предлагат нови торове и препарати за растителна защита – от една страна, и все по-добри, устойчиви и високопродуктивни сортове и хибриди – от друга. Високите технологии все по-смело навлизат и в този бранш.
Доказателство за това е поредната национална среща в столицата на членовете на Клуб Клиърфийлд Юниън. Обединени около идеята за лоялност в родното земеделие, но и от стремежа към все по-високи добиви с максимално качество, водещи зърнопроизводители споделиха опита си от използването на едно от най-напредничавите решения за растителна защита. От БАСФ – компанията, разработила и внедрила съвместно с партньори от семенарския бизнес технологията Клиърфийлд, разясниха подробности около нея и бъдещето ù.
 
Всеки лев, инвестиран във високотехнологични препарати, се възвръща многократно, особено при онези, които умеят да впрегнат риска и да го изживеят до край. Това се случва с хората, които преди няколко години не се поколебаха да опитат технологията Клиърфийлд – времето доказа, че не само не загубиха, а напротив – благодарение на инвестициите си в нея, днес те вече са успели бизнесмени.
 
Само за няколко години новаторската технология навлезе масово по българските полета със слънчоглед. Първите опити у нас са през 2002 г. Следващите 3–4 години от водещата семенарска компания „Лимагрейн” осигуряват хибриди, устойчиви на хербицида Пулсар, а от 2008 г. технологията вече се използва повсеместно. Следващите две години Клиърфийлд се радва на небивал успех не само в България, но и по света. У нас през миналата година площите, заети с Клиърфийлд хибриди, са вече впечатляващите 1,8 млн. дка, което прави една трета от всички полета, засети със слънчоглед, а през тази се очаква да надхвърлят 3 милиона, коментира Ваня Горчева, мениджър за страната на БАСФ, отдел „Растителна защита”. Все повече стопани избират този новаторски подход, за да отглеждат слънчоглед – така само с едно третиране, ликвидираш всички опасни плевели и паразита синя китка, а и семенарските компании непрекъснато развиват генетиката и създават все по-успешни хибриди, подходящи за технологията Клиърфийлд. А и не на последно място – и разходите намаляват значително, и работата става по-лесна.

 

Целия материал четете в брой Февруари 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg