Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 21 Януари 2021

Декември 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Септември 2020
Формулата на успеха с растителна защита от Синджента при отглеждане на рапица - есен 2020
Всяка изминала година българските фермери заедно с експертите от екипа на Синджента разгръщат максимално добивния потенциал на избраните от тях хибриди

Формулата на успеха с растителна защита от Синджента при отглеждане на рапица - есен 2020

print

e-mail facebook

 

Като утвърден пазарен лидер в България и Европа, Синджента има грижата към производителите на рапица да предостави и този сезон цялостен подход при отглеждането на тази деликатна култура, базиран на богата гама от продукти. Всяка изминала година българските фермери заедно с експертите от екипа на Синджента разгръщат максимално добивния потенциал на избраните от тях хибриди и постигат отлични резултати благодарение на модерните решения, предлагани от Синджента.

Формулата на успеха за постигане на максимални добиви и оптимизиране на разходите е в правилния избор на хибрид и правилното прилагане на растителнозащитните решения в точните фази и дози.

Синджента е компания, която подкрепя устойчивото развитие и добрите земеделски практики. В Югоизточна Европа, включително и в България, проблемът с възникването на устойчиви видове плевели се задълбочава с всяка изминала година. Това се дължи на факта, че най-често употребяваните хербициди при царевица, слънчоглед, житни култури и рапица са продукти със сходен механизъм на действие, а именно ALS инхибитори (сулфонилуреи, имидазолинони).

С грижа за бъдещето и устойчивото земеделие, Синджента има решение за прекратяване на цикъла от ALS инхибитори в сеитбооборота на културите. Компанията препоръчва почвеното приложение на ТЕРИДОКС – утвърденият и все още модерен хербицид, благодарение на различния си механизъм на действие. Избирайки ТЕРИДОКС, производителите на рапица намаляват риска от възникване на устойчивост на плевелите и впоследствие не компрометират борбата с тях при останалите култури в стопанството си.

За постигане на максимални добивни резултати екипът на Синджента препоръчва елиминирането на ранната конкуренция от житни и широколистни плевели в рапичния посев. ТЕРИДОКС е изгодният почвен хербицид за хибриди от всяка технология. От дълги години ТЕРИДОКС е категоричният избор на българските рапичари. Той осигурява чист старт на културата и запазва добивния й потенциал благодарение на добре гарнираните рапични полета. Хербицидът има безкомпромисно действие върху основните житни и широколистни плевели, а също така контролира отлично икономически важните плевели див мак, див синап и дива ряпа.

В случай, че не е прилаган почвен хербицид или се появи вторично заплевеляване с житни плевели, професионалистите от екипа на Синджента имат в арсенала си ЗЕТРОЛА. ЗЕТРОЛА е балурицид със светкавично действие и оптимална цена. Оптималното съчетание цена – ефективност повишава рентабилността при производството на рапица. Светкавичният ефект на ЗЕТРОЛА се проявява в рамките на 1 до 2 дни, когато растежът на плевелите спира благодарение на бързата абсорбция в листата и транслокацията до всички растежни точки и подземните коренища. ЗЕТРОЛА е надеждно решение за контрол на едногодишни и многогодишни житни плевели, както и на вторичната вълна от изникващи житни самосевки в рапица.

Доброто вкореняване на младите рапични растения и запазването на идеално фитосанитарно състояние на посева са ключови фактори за успешното презимуване и разгръщането на добивния потенциал на рапицата в най-висока степен. С ТОПРЕКС българският производител държи ключа към постигане на върхови добиви. Благодарение на растежно-регулаторното действие на ТОПРЕКС, рапицата развива по-мощна коренова система, а кореновата шийка е скъсена и удебелена. Това гарантира успешното презимуване, дори в условия на много ниски температури и липса на снежна покривка. Този продукт осигурява и категоричен контрол на фома. След използването на ТОПРЕКС през есента рапицата е по-добре подготвена за зимните месеци и ще стартира вегетацията напролет чиста от фома. ТОПРЕКС е единственият растителнозащитен продукт, който има 100% усвояване на растежния регулатор. Продуктът има едновременно листно и почвено действие, без загуба на активно вещество на растежния регулатор.

Критичен период от развитието на рапица са началните етапи след поникване. В този момент, при поява на неприятели, КАРАТЕ ЗЕОН е логичният избор за борба с тях. Благодарение на формулацията си, КАРАТЕ ЗЕОН е предпочитаният инсектицид сред производителите на рапица. Професионалистите залагат на този продукт, защото микрокапсулираната суспензия с УВ стабилизатор на КАРАТЕ ЗЕОН осигуряват по-дълго последействие в сравнение с другите пиретроиди. КАРАТЕ ЗЕОН е категорично и безкомпромисно решение за извеждане на борбата с рапичната листна оса наесен.

За тези професионалисти, които искат да надскочат себе си в постигнатите резултати при отглеждане на рапица, екипът на Синджента е подготвил КУАНТИС – биостимулатор за по-високо представяне, качество и добив. КУАНТИС е биостимулант с органичен въглерод, хранителни вещества и аминокиселини, който чрез своята уникална формулация ще допринесе за преодоляване на стреса, в случай че възникне такъв при суша. КУАНТИС стимулира естествените процеси, свързани с храненето и формирането на продукцията. През последните години сушата през есенния период е сериозен лимитиращ фактор при производството на рапица. С внасянето на КУАНТИС във фаза 4-8-и лист на рапицата, добивът нараства с над 5% в условия на стрес от засушаване.

Много компании предлагат на българския пазар хибриди рапица или продукти за растителна защита в тази култура, но Синджента има дългогодишен опит в консултирането на земеделските производители за цялостен подход в отглеждането на рапица. Екипът на Синджента е подготвен да реши всяка възникнала ситуация и всеки конкретен случай. Земеделците, които търсят категоричен и професионален контрол в борбата с плевели, болести и неприятели в рапица и си поставят като водещи цели високите добиви и рентабилност, си партнират със Синджента. Нашите професионалисти са заедно с тях по пътя към върха.

 

Автор: Списание АгроКомпасПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Прикачният стърнищен култиватор TERRIA - една блестяща машина за модерно земеделие
Перфектни работни органи за всякакъв тип почва

СИНДЖЕНТА – ЕКСПЕРТИТЕ В СЕМЕНА!
Компанията стартира новия сезон със специализиран екип за семена

Управлявам оранжерията през телефона Инвестицията, която направих, се избива от две китки бране на домати от една реколта
Радослав Лазов, земеделски производител, гр. Благоевград

Новата серия M6002 на Кубота – подходяща, както за средни и големи стопанства, така и за животновъдни ферми
Кубота направи премиера на новата серия трактори

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg