Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 17 Август 2022

Юли 2022

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Октомври 2020
Минимален риск, максимални резултати от царевицата
Демо жътва край Попово – отличниците са ДКЦ 5075 и ДКЦ 4541

Минимален риск, максимални резултати от царевицата

print

e-mail facebook


В землището на гр. Попово, на полетата на земеделския производител Иван Иванов царевицата на Байер е развила потенциала си. Условията на полето не се различават от останалите райони на страната – продължителна суша, екстремни температури, много суховеи, недостатъчно количество валежи през вегетацията, необходими за културата.

„В опитния парцел сме използвали хибриди, включени в портфолио Декалб за новия стопански сезон, като сме заложили от най-ранни до най-късни“, обясни Ненчо Рогов, специалист Продажби, развитие и маркетинг за Североизточна България.

Най-добри показатели в това землище отчита хибридът ДКЦ 5075. „Смятам, че тази царевица ще бъде бъдещ избор за земеделците, защото се отличава с висок добив при тези условия през 2020-та, което е много важно“, подчерта Цвета Попова, регионален представител на Байер за Попово, Разград и Търговище.
Друг хибрид, който препоръчват от Байер за този район на страната, е средно ранният ДКЦ 4541. „Отличителна черта на генетиката е почти едновременната поява на свила и метлица при хибридите, което прави опрашването много бързо и качествено. От друга страна, мощната коренова система позволява на вторичните коренчета да задържат влагата много повече, което прави устойчивостта на засушавания много по-добра“, уточни Марина Ангелова, която е регионален представител на Байер за Шумен и Разград. По думите й ДКЦ 4541 дава изключително стабилен добив не само в опитни, но и в производствени полета, независимо от условията на средата. Това е най-продаваният за района хибрид. В добри и в екстремни години се отплаща изключително добре.

И още един хибрид, подходящ за земеделците от района на Попово – ДКЦ 5068, 440 по ФАО. Той е със 100 дни вегетация, със зърно тип конски зъб. Интересното при него е изтегленият цъфтеж, нетипично за групата му на зрелост. Подходящ е за всякакви условия на отглеждане, както при интензивни, така и в среда с неблагоприятни метеорологични условия. Изключително пластичен хибрид с висок добивен потенциал. Подходящ е за по-ранна сеитба, благодарение на студоустойчивостта, която притежава, а това е предпоставка за по-пълноценно използване на запасите от зимна влага в начална фаза на вегетация.

Всички хибриди от генетиката Декалб бързо отдават влагата, благодарение на по-малкото увивни листа на кочана, което позволява по-добро аериране.

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Октомври 2020ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Високи очаквания от рапицата на Corteva Agriscience!
PT302, PT303 и PT305CL – новите перспективни предложения

ГЛОБАЗТАР АЗТ 250 СК и БУЗ УЛТРА – безупречните фунгициди в житни култури
Белхим запазва цените на продуктите за растителна защита, казва Даниел Божанов, търговски директор на компанията

Карповирусин – приносът на ЮПЛ България за 100% защита от източен и ябълков плодов червей
Моментът за третиране срещу второто поколение е определен благодарение на иновативна технология за прогноза и сигнализация

Сава Савов: Ако искаме наистина да бъдем отговорни към природата, биологичното земеделие е бъдещето
Имам доста приятели, които тръгнаха по моя път, твърди младият земеделец

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg