Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 29 Ноември 2020

Ноември 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Октомври 2020
Минимален риск, максимални резултати от царевицата
Демо жътва край Попово – отличниците са ДКЦ 5075 и ДКЦ 4541

Минимален риск, максимални резултати от царевицата

print

e-mail facebook


В землището на гр. Попово, на полетата на земеделския производител Иван Иванов царевицата на Байер е развила потенциала си. Условията на полето не се различават от останалите райони на страната – продължителна суша, екстремни температури, много суховеи, недостатъчно количество валежи през вегетацията, необходими за културата.

„В опитния парцел сме използвали хибриди, включени в портфолио Декалб за новия стопански сезон, като сме заложили от най-ранни до най-късни“, обясни Ненчо Рогов, специалист Продажби, развитие и маркетинг за Североизточна България.

Най-добри показатели в това землище отчита хибридът ДКЦ 5075. „Смятам, че тази царевица ще бъде бъдещ избор за земеделците, защото се отличава с висок добив при тези условия през 2020-та, което е много важно“, подчерта Цвета Попова, регионален представител на Байер за Попово, Разград и Търговище.
Друг хибрид, който препоръчват от Байер за този район на страната, е средно ранният ДКЦ 4541. „Отличителна черта на генетиката е почти едновременната поява на свила и метлица при хибридите, което прави опрашването много бързо и качествено. От друга страна, мощната коренова система позволява на вторичните коренчета да задържат влагата много повече, което прави устойчивостта на засушавания много по-добра“, уточни Марина Ангелова, която е регионален представител на Байер за Шумен и Разград. По думите й ДКЦ 4541 дава изключително стабилен добив не само в опитни, но и в производствени полета, независимо от условията на средата. Това е най-продаваният за района хибрид. В добри и в екстремни години се отплаща изключително добре.

И още един хибрид, подходящ за земеделците от района на Попово – ДКЦ 5068, 440 по ФАО. Той е със 100 дни вегетация, със зърно тип конски зъб. Интересното при него е изтегленият цъфтеж, нетипично за групата му на зрелост. Подходящ е за всякакви условия на отглеждане, както при интензивни, така и в среда с неблагоприятни метеорологични условия. Изключително пластичен хибрид с висок добивен потенциал. Подходящ е за по-ранна сеитба, благодарение на студоустойчивостта, която притежава, а това е предпоставка за по-пълноценно използване на запасите от зимна влага в начална фаза на вегетация.

Всички хибриди от генетиката Декалб бързо отдават влагата, благодарение на по-малкото увивни листа на кочана, което позволява по-добро аериране.

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Октомври 2020ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Прикачният стърнищен култиватор TERRIA - една блестяща машина за модерно земеделие
Перфектни работни органи за всякакъв тип почва

СИНДЖЕНТА – ЕКСПЕРТИТЕ В СЕМЕНА!
Компанията стартира новия сезон със специализиран екип за семена

Управлявам оранжерията през телефона Инвестицията, която направих, се избива от две китки бране на домати от една реколта
Радослав Лазов, земеделски производител, гр. Благоевград

Новата серия M6002 на Кубота – подходяща, както за средни и големи стопанства, така и за животновъдни ферми
Кубота направи премиера на новата серия трактори

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg