Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 15 Май 2021

Април 2021

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Призьори Брой: Ноември 2020
Освен трудолюбие, трябва и акъл
Благовеста Василиева, носител на наградата „Биопроизводител“ за 2020 г.

Освен трудолюбие, трябва и акъл

print

e-mail facebook

 

Г-жо Василиева, честита награда. Какви са тайните на вашия успех?

Тайните на успеха са няколко. На първо място е трудолюбието, но само с работа не става, както има една поговорка - трябва и акъл. За мен тези два фактура са много важни. Когато човек впрегне трудолюбието си и знанията си в тази област, може да постигне много. Както казах по време на награждаването, нашият успех тръгна напред, стремглаво нагоре тогава, когато започнаха европейските субсидии. Успехът е благодарение на Програмата за развитие на селските райони и на усилията, които Министерството на земеделието положи, особено министър Танева, която изцяло подкрепя биологичното производство, за което целият бранш сме много благодарни. Тази подкрепа оказва много голямо влияние върху нас, биоземеделците, и изобщо върху целия бранш. Ние в продължение на 10-15 години държахме едно средно ниво и едва оцелявахме. След 2009-2010 година нещата започнаха да тръгват в правилната посока.

Искам да изкажа благодарност към всички мои колеги от Българска асоциация Биопродукти, към бранша на биоземеделците, които ме номинираха. Да изкажа своята благодарност и към Министерството на земеделието и към всички хора, които стоят със своя денонощен труд за това днес българският биофермер да го има.

Кое е най-трудното в биологичното животновъдство?

Като изисквания не е трудно, когато човек го прави от душа и сърце. Когато не се търси бързата печалба, биологичното животновъдство въобще не е трудно. Има обаче една тънкост, която е много важна, защото биологичното производство се подчинява на правилата и законите на конвенционалното животновъдство. Прословутата Наредба 44, с прословутото удостоверение по член 137 кара много животновъди не само да се откажат, а просто да фалират. Тук е важна ролята не е само на Министерството на земеделието, но и на Министерството на регионалното развитие да се промени ЗУТ, защото това е разковничето, което пречи за една сериозна стъпка към развитие на животновъдството в България.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Ноември 2020ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Лев Инс - коректният застраховател
Много земеделски производители вече сключиха застрахователни полици, убедени от добрите отзиви на свои колеги, които вече имат опит с компанията

Учени помагат на фермерите да избягват грешки при производството на сорго и суданка
Екип от Земеделския институт в Шумен е разработил технология за отглеждане на сухоустойчивите култури

Розова експлозия от вкус и аромат
Ина Абаджиева: Много силно вярваме в потенциала на българската роза в кулинарията

Досега почти 90% от малините бяха предназначени за преработка, а сега върви един процес на ориентация към пресния пазар
Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg