Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 29 Ноември 2020

Ноември 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Призьори Брой: Ноември 2020
Освен трудолюбие, трябва и акъл
Благовеста Василиева, носител на наградата „Биопроизводител“ за 2020 г.

Освен трудолюбие, трябва и акъл

print

e-mail facebook

 

Г-жо Василиева, честита награда. Какви са тайните на вашия успех?

Тайните на успеха са няколко. На първо място е трудолюбието, но само с работа не става, както има една поговорка - трябва и акъл. За мен тези два фактура са много важни. Когато човек впрегне трудолюбието си и знанията си в тази област, може да постигне много. Както казах по време на награждаването, нашият успех тръгна напред, стремглаво нагоре тогава, когато започнаха европейските субсидии. Успехът е благодарение на Програмата за развитие на селските райони и на усилията, които Министерството на земеделието положи, особено министър Танева, която изцяло подкрепя биологичното производство, за което целият бранш сме много благодарни. Тази подкрепа оказва много голямо влияние върху нас, биоземеделците, и изобщо върху целия бранш. Ние в продължение на 10-15 години държахме едно средно ниво и едва оцелявахме. След 2009-2010 година нещата започнаха да тръгват в правилната посока.

Искам да изкажа благодарност към всички мои колеги от Българска асоциация Биопродукти, към бранша на биоземеделците, които ме номинираха. Да изкажа своята благодарност и към Министерството на земеделието и към всички хора, които стоят със своя денонощен труд за това днес българският биофермер да го има.

Кое е най-трудното в биологичното животновъдство?

Като изисквания не е трудно, когато човек го прави от душа и сърце. Когато не се търси бързата печалба, биологичното животновъдство въобще не е трудно. Има обаче една тънкост, която е много важна, защото биологичното производство се подчинява на правилата и законите на конвенционалното животновъдство. Прословутата Наредба 44, с прословутото удостоверение по член 137 кара много животновъди не само да се откажат, а просто да фалират. Тук е важна ролята не е само на Министерството на земеделието, но и на Министерството на регионалното развитие да се промени ЗУТ, защото това е разковничето, което пречи за една сериозна стъпка към развитие на животновъдството в България.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Ноември 2020ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Прикачният стърнищен култиватор TERRIA - една блестяща машина за модерно земеделие
Перфектни работни органи за всякакъв тип почва

СИНДЖЕНТА – ЕКСПЕРТИТЕ В СЕМЕНА!
Компанията стартира новия сезон със специализиран екип за семена

Управлявам оранжерията през телефона Инвестицията, която направих, се избива от две китки бране на домати от една реколта
Радослав Лазов, земеделски производител, гр. Благоевград

Новата серия M6002 на Кубота – подходяща, както за средни и големи стопанства, така и за животновъдни ферми
Кубота направи премиера на новата серия трактори

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg