Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Понеделник, 06 Декември 2021

Ноември 2021

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Февруари 2021
Добра реколта от кафе и спад на цената на световния пазар
Георги Чапанов – търговски представител и вносител на кафе

Добра реколта от кафе и спад на цената на световния пазар

print

e-mail facebook

 

- Как се отрази коронакризата на бизнеса с внос на кафе?

- Специално при нас има спад от 50%. Опитваме се по един или друг начин да успеем да се преборим с тази криза, да не фалираме, а да оцелеем.

- Колко сорта кафе има по света?

- Доколкото съм запознат, в света има над 400 сорта кафе, но от тези 400 има 60 сорта, които са избрани на пазара да се използват за блендовете на кафе. От тези 60 са избрани 2 сорта кафе – Арабика и Робуста. От тези два сорта се правят блендове на различните марки кафета. На българския пазар се ползва повече Робуста отколкото Арабика, но идеята на всички производители и вносители на кафе е да се наблегне повече на Арабиката, което е по-качественото, по-скъпото кафе, по- приятното, по-мекото и по-хубавото, но естествено и киселинно, както казват клиентите.

Кафените зърна на видове кафе Робуста са по-кръгли, докато зърната на Арабиката са по-овални и плоски

- Къде се отглеждат двата сорта?

- Арабика и Робуста могат да се отглеждат на доста места по света. Ако говорим за първо качество – това са Централна и Южна Америка, Индия, но най-голямото производство е в Бразилия. В Бразилия е най-голямата реколта на кафе.

- Има ли модни течения при кафето?

- Да, има. В днешно време се вижда, че повече се набляга на инстантните продукти и то от младите хора, от тийнейджърите. Ползва се и в домашни условия, защото се прави доста по-бързо, отколкото едно еспресо, което ти отнема време. Доколкото по-възрастните наблягат на еспресото, което е истинското кафе. В момента бих казал, че тенденцията е да се консумира 50 на 50 инстантна напитка и еспресо кафе.

- 2020-та година беше ли добра за производителите на кафе като реколта?

- Да. Реколтата от кафе е доста по-голяма в сравнение с изминалите години. Но като продажби е по-малко от предишни години.

- Кафето траен продукт ли е?

- В рамките на една-две години тази реколта трябва се изразходи и да се поднови.

- Как вървят цените?

- През 2020 година има достатъчно реколта и има спад на цената на кафето на световния пазар. Миналата година имаше покачване на цената, защото нямаше реколта.

 

Автор: Светлозара Димитрова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Защо Кирил Жендов избра Weaving
Земеделецът зася пшеница с 8-метрова директна сеялка

Lidea празнува първия си рожден ден Кои са новостите
Атрактивни бонуси за ранни заявки до 31.12.2021 г. на семена слънчоглед и царевица

10 години съвместно и успешно партньорство - Кубота България и Агро Път 2011
Доверие, прозрачност и професионализъм стоят в основата на съвместната работа

В бирената индустрия вече са въведени практиките на кръговата икономика
Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg