Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Март 2021
С 1 милион евро инвестиция за 7-годишен период нищо не може да се направи в един голям свинекомплекс. Абсолютно нищо!
Иван Иванов, агробизнесмен

С 1 милион евро инвестиция за 7-годишен период нищо не може да се направи в един голям свинекомплекс. Абсолютно нищо!

print

e-mail facebook

 

Г-н Иванов, като представител на промишленото свиневъдство, кажете как се отрази ситуацията с АЧС на бранша, тежката 2020 г. и въобще – каква е ситуацията в сектора към момента?

Свиневъдството се намира в най-трудния си етап от началото на прехода досега. Ние всички сме пред фалит и ще ви кажа защо. Ние сме притиснати в едно своеобразно менгеме, което е на път да разруши целия отрасъл.

От една страна, имаме безпрецедентно високи разходи за фураж. Пшеницата е 430 лева, соевият шрот - 1000 лева. Увеличи се цената на премиксите. Всичко се увеличи. Последните три години разходите за труд в България се увеличиха с около 33%.

Отделно от това, ние сме в най-трудната пазарна ситуация от последните няколко години. Такава трудна ситуация имаше през 2016 година. Оттогава са минали пет години. Т.е. ние пак сме с цена 2 лева на кг живо тегло с тенденция да падне до 1.90 лева. Преди пет години, когато цените бяха най-ниски, бяха стигнали до 1.70 лева на кг живо тегло. Ние бяхме принудени да продаваме активи, за да спасяваме производството си. Сега вече няма активи. Те са продадени. Резерви нашият бранш няма. Тогава обаче не бяха такива цените на суровините. Сега имаме и допълнителни три фактора. Увеличени цени на суровините. Неработещ пазар, защото ресторантите и туризмът са затворени заради Ковид. Заради Африканската чума скочиха нашите производствени разходи. Само нашият комплекс дава над 30 хил. лева месечно повече за биосигурност в сравнение с преди две години. Това са пари, които всеки месец плащаме, за да се опазим от чумата.

Само за сравнение ще ви кажа, че миналата 2020 година по това време цената на свинското месо за килограм живо тегло беше 3.40 лева. Към днешна дата е 2 лева, което означава 41% понижение на цената. Целият свиневъден бранш работи на загуба в момента и то на тежка загуба.

Как АЧС рефлектира върху цените на месото и пазара?

Най-големият фактор беше навлизането на Африканската чума в Германия. Германия отново за пореден път разрушава Европа. Това е истината. Германия има свръхпроизводство на свине. Когато чумата влезе в страната, трети страни извън Европейския съюз спряха вноса си от Германия. Само за Китай Германия изнасяше свинско месо на стойност 1,1 млрд. евро, което сега остава в ЕС. И поради договорите за присъединяване към Европейския съюз, които урегулират свободното движение на стоки в Общността, България в момента страда жестоко от това, че у нас се излива евтино немско и белгийско месо, защото тези страни са в безпомощна ситуация. Те няма къде да го реализират това свръхпроизводство. Най-лесно е да го изсипят в нашата държава, която е нетен вносител. И какво става с българското производство? То умира. Това е истината. Никой от нашия бранш не смее да каже истината. Няколко пъти ги подканям да кажем истината, но всеки се спотайва. Като се спотайват – сега ще фалират и това е. При мен също няма печалба. Работя на загуба.

Как държавата подкрепя бранша?

Имаше един проблясък тази година от страна на държавата. Отпуснаха ни малко повече пари, отколкото миналата година. Между другото, миналата година абсолютно неправомерно за първите няколко месеца от годината не ни платиха субсидиите. Никой не разбра защо се направи това. На всички други животновъдни отрасли им се платиха парите, само на нашия не се платиха.

Тази година ще се платят парите за всички месеци, но не в предварително уговорения размер при подписване на споразумението за доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към животните. Има поет ангажимент, съгласуван с Брюксел, до 45 милиона годишно да се дават на свиневъдния бранш. Тази година ще бъдат изплатени 33 милиона.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Март 2021



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg