Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 21 Април 2021

Април 2021

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бяло на черно Брой: Март 2021
Създадена преди почти столетие породата Дунавски кон е изключително постижение на родното ни коневъдство
Добромир Домусчиев, председател на УС на Развъдна Асоциация Дунавски кон

Създадена преди почти столетие породата Дунавски кон е изключително постижение на родното ни коневъдство

print

e-mail facebook

 

Какво е състоянието на породата Дунавски кон към днешна дата?

Породата не е в добро състояние, меко казано. По официални данни са 700 коня, което е много далеч от истината. Реално има около 150 Дунавски коня. Причината да има все пак от 150 до 200 Дунавски коня е, че хората наистина обичат тази порода. Има хора, които си отделят от финансовите средства, за да гледат 2-3 коня.

Каква е причината за тези разминавания в цифрите?

Целта е комерсиална за определени хора.

Вие лично колко Дунавски коня имате?

Лично аз имам 8.

Получавате ли субсидии?

Аз не получавам субсидии и не съм се занимавал изобщо с това нещо. По принцип е хубаво, но е една бумащина, едни отговорности. Навсякъде редките породи се субсидират, това не е лошо. Дават се 280 лева на животно на година. Петгодишен е периодът. Т.е., ако имате 3 коня и кандидатствате за субсидии, трябва да ги имате пет години тези 3 коня. Ако на един от тях се случи някаква беда, трябва да се купи нов кон. Просто има такива изисквания, които спират хората.

За един Дунавски кон в зависимост от начина на гледане тези пари стигат за две седмици до един месец. Зависи къде и как се гледа. Според мен разходите за един кон са между 200 и 500 лева на месец – храна, труд, почистване, медицински услуги.

В Унгария субсидията на Нониусите е 700 евро.

Разкажете за Развъдна Асоциация Дунавски кон.

Развъдна асоциация Дунавски кон е регистрирана в края на януари 2019 година. Това, което трябва да се направи, е да се работи професионално, за да се спаси породата, да се възстанови и да се подобри. Начините, с които се прави досега, особено последните десет години, според нас, не дават резултат. Има прекалено много доказателства, че това не е правилният начин на работа и след доста говорене и търпение, решихме да направим тази наша Асоциация. В края на миналата година подадохме документите към МЗХГ да бъдем признати като Развъдна асоциация и да получим разрешение за работа с породата.

Вие в момента сте в очакване да получите този лиценз. Какви ще са предимствата, ако го получите?

Ние сме не само в очакване. Ние продължаваме да работим, защото процедурата започна и в скоро време ще започнат проверките по фермите, за да видят, че конете, които сме декларирали, влизат в нашата програма. Ние имаме около 80 коня до момента. Двайсет и пет члена сме засега и се надявам в най-скоро време конете да станат над 100, и нашите членове - над 30.

Какви документи сте представили?

Най-важното е развъдната програма, разработена от професор Бързев и от зооинженер Христина Етърска. И двамата са специалисти, особено проф. Бързев, който е работил с породата над 40 години. Има инструкция за бонитировка и декларации, които се изискват от Закона. Ние сме ги осигурили. Сега предстоят проверките, за да се установят фактите, които сме изложили.

Нашият проблем е, че хора, които са работили с породата и имат отношение към нея, не са допуснати до тази комисия. Още не знаем състава на комисията. Подочухме имена, за които ме съмнява, че някои от тях са наясно с проблемите. С породата, освен една изложба, много други неща не се случваха.

Каква е Вашата визия за развитието на породата?

Ние се надяваме да получим този лиценз, защото според нас сме изпълнили всички изисквания на Закона, за да започнем да работим за породата. Ние не очакваме печалба.

Първата ни задача е да направим един много правилен случен план - кои кобили с кои жребци да се покриват.
ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Лев Инс - коректният застраховател
Много земеделски производители вече сключиха застрахователни полици, убедени от добрите отзиви на свои колеги, които вече имат опит с компанията

Учени помагат на фермерите да избягват грешки при производството на сорго и суданка
Екип от Земеделския институт в Шумен е разработил технология за отглеждане на сухоустойчивите култури

Розова експлозия от вкус и аромат
Ина Абаджиева: Много силно вярваме в потенциала на българската роза в кулинарията

Досега почти 90% от малините бяха предназначени за преработка, а сега върви един процес на ориентация към пресния пазар
Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg