Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 21 Април 2021

Април 2021

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Март 2021
Основният приоритет във фермата на Жечко Андрейнски е стремежът да получат три агнета за две години
Породата Ил дьо Франс е скорозряла, с висок дневен прираст

Основният приоритет във фермата на Жечко Андрейнски е стремежът да получат три агнета за две години

print

e-mail facebook

 

Фермата на Жечко Андрейнски е насочена изцяло за отглеждане на месодайни овце от породата Ил дьо Франс, всички животни са внесени от Франция, като разполагат със 100 майки на второ агне и със 150 дзвиски, които се очаква да родят след един месец и половина, два. Целта е след две години фермата да достигне пълния си капацитет от 500 овце майки. Животните са разделени на групи с диференцирано хранене и съобразено с всяка отделна група според енергийните нужди.

Фуражът, с който се изхранват животните, е изцяло собствено производство на фермата. Изхранването е на хранителна лента, което е много удобно, разказва докторът. Храната се залага в единия край и лентата я разнася по цялото протежение. Има и опция за фиксиране на животните чрез фиксатори, за повече удобство.

Породата Ил дьо Франс е скорозряла, с висок дневен прираст.

На два месеца и половина агнетата вече са по около 40 килограма. Основният приоритет на фермата е, че се стремят да получат три агнета за две години. След като малките направят 40 килограма, се отбиват, овцете се оставят два месеца сухостоен период за възстановяване, след което пак се заплождат. Методът на отглеждане е изключително интензивен.

Постелята във фермата не е като масово практикуваната от цимент, а е трамбована глина с постеля от слама отгоре, което благоприятства за температурата и топлината, особено важни за новородените агнета.

Към момента почистването на обора е ръчно. Стопаните са в процес на купуване на техника. Навън пред фермата има пространство, двор за разходка на овцете, когато времето е топло.

Овцевъдната ферма в село Рабиша още е в началото на развитието си и голяма част от новородените животни ще бъдат използвани за репродукция на стадото. Практикуват естествено осеменяване с 10 коча, купени също от Франция. Основен елемент от ефективния репродуктивен мениджмънт при овцете е синхронизацията на еструса. Тя позволява: провеждане на случната и агнилна кампания в съкратени срокове; създаване на условия за подобряване организацията на технологичния процес чрез едновременно отбиване на големи групи агнета и сформиране на групи, разказа ветеринарят на фермата в село Рабиша д-р Владимир Ангелов.

Предимствата на естественото заплождане, според доктора е, че при тази скорозряла порода раждаемостта засега е 1,5, като той допълва, че не е необходимо животните да се форсират допълнително. Д-р Ангелов допълва, че експлоатацията на една овца от породата Ил дьо Франс при тези условия е между 5 и 6 агнилни кампании.

Докторът допълва, че може да се приложи и изкуствено заплождане, но засега са доволни от естественото покриване.

Във фермата изпълняват стриктно държавната профилактична програма.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Март 2021ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Лев Инс - коректният застраховател
Много земеделски производители вече сключиха застрахователни полици, убедени от добрите отзиви на свои колеги, които вече имат опит с компанията

Учени помагат на фермерите да избягват грешки при производството на сорго и суданка
Екип от Земеделския институт в Шумен е разработил технология за отглеждане на сухоустойчивите култури

Розова експлозия от вкус и аромат
Ина Абаджиева: Много силно вярваме в потенциала на българската роза в кулинарията

Досега почти 90% от малините бяха предназначени за преработка, а сега върви един процес на ориентация към пресния пазар
Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg