Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 21 Април 2021

Април 2021

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Март 2021
Костадин Костадинов, председател на НАЗ: Всеки, който иска да има сигурност, ще се възползва от държавната помощ за съфинансиране на застраховането на земеделска продукция
Ще получаваме до 35% от стойността на застрахователната премия, но все пак това е първа стъпка към нещо ново и нов финансов инструмент

Костадин Костадинов, председател на НАЗ: Всеки, който иска да има сигурност, ще се възползва от държавната помощ за съфинансиране на застраховането на земеделска продукция

print

e-mail facebook

 

Г-н Костадинов, тази година за първи път зърнопроизводителите ще могат да участват по държавната помощ за съфинансиране на застрахователните премии при застраховане на селскостопанска продукция. Вашият коментар?

Това се наложи заради изключително неблагоприятните климатични условия през 2020 година - тежки суши в някои части от страната, в същото време градушки в други. Изписани са пет от основните земеделски култури - пшеница, царевица, слънчоглед, ечемик и рапица.

За първи път ще се подпомагат други сектори освен овощарство. Това е нещо ново, което ще спомогне да намалим финансовия риск при неблагоприятни климатични условия.

Удовлетворяват ли ви условията?

При първите разговори нещата бяха в друга посока, като подпомагането от държавата трябваше да бъде до 65%, а 35% да е участието на производителите. Реално тази помощ си съществува при овощарите. При зърнопроизводството обаче просто ни смениха процентите – ще получаваме до 35% от стойността на застрахователната премия, но все пак това е първа стъпка към нещо ново и нов финансов инструмент, който ще ни осигури поне малко сигурност в тази посока.

Тук искам да допълня още нещо, че са включени всички климатични рискове по избор на самия производител, включително и суша, която досега не е била покривана като риск. Сега смятам, че след като имаме помощ в тази посока, много от производителите ще се възползват от тази услуга.

Бюджетът, който е отпуснат, е 5 милиона лева. Имаме ограничение, че един производител може да застрахова до 20 хил. дка. Другото важно нещо е, че застрахователната премия е до 100 лева таван и 5% застрахователна премия. Това значи максимум 5 лева на декар ще може да бъде застраховката, която ще платим, а държавата ще поеме 2.10 лева. Реално това е помощта.

Ще имат ли Вашите колеги интерес към държавната помощ?

Не мога да кажа дали ще се възползват много от моите колеги. Надявам се да усвоим бюджета, защото много голяма част от нас по една или друга причина в годините пострадаха точно от неблагоприятните климатични фактори. Всеки, който смята да има една сигурност, смятам, че ще се възползва. Бюджетът е малък и няма да могат да се възползват всички, но се надяваме впоследствие този бюджет да се увеличи.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Март 2021ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Лев Инс - коректният застраховател
Много земеделски производители вече сключиха застрахователни полици, убедени от добрите отзиви на свои колеги, които вече имат опит с компанията

Учени помагат на фермерите да избягват грешки при производството на сорго и суданка
Екип от Земеделския институт в Шумен е разработил технология за отглеждане на сухоустойчивите култури

Розова експлозия от вкус и аромат
Ина Абаджиева: Много силно вярваме в потенциала на българската роза в кулинарията

Досега почти 90% от малините бяха предназначени за преработка, а сега върви един процес на ориентация към пресния пазар
Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg