Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 16 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Земеделска техника Брой: Март 2011
Контролно-техническата инспекция в България стана на 50 години
Структурата разполага с пълна база данни за земеделската техника в страната

Контролно-техническата инспекция в България стана на 50 години

Инж. Георги Георгиев, изпълнителен директор на Контролно-техническа инспекция (КТИ) към МЗХ

print

e-mail facebook

- Инженер Георгиев, през февруари ръководената от Вас структура към МЗХ, чества 50-годишен юбилей. Какво е породило необходимостта от създаването ù?

- Структурата е второстепенен разпоредител към МЗХ. Създадена е през 1961 г. Наложило я е бързото механизиране на народното стопанство в частта земеделие и малкото кадри в тази област. Техниката е трябвало да бъде контролирана като изправност, производителност, ремонт. През годините инспекцията се е развивала в няколко посоки. Към днешна дата ние се фокусираме върху регистрацията на земеделската и горската техника, която става съгласно закон, приет през 1998 г. На самоходната техника трябва да бъдат издадени табели, а всички останали машини трябва да имат свидетелство за регистрация. Този набор от техника е регистриран в нашия информационен регистър на територията на 28 регионални служби в страната и тази техника подлежи на контрол.

- По какъв начин го осъществявате?

- Чрез нашите регистри във всеки един момент ние знаем с каква по видове и марки техника разполагаме, какъв е нейният брой и състояние, дали може да изпълнява основните си функции. Това е единият от въпросите. Вторият много сериозен въпрос е отговаря ли техниката на изискванията за безопасност и дали е екологосъобразна. Това са основните неща, с които се занимава КТИ. Съгласно закона, ние издаваме свидетелствата за работа с тази техника, след като кандидатите са минали съответното обучение в учебни центрове и са положили изпити. При нас се води регистър за издаването на тези книжки, така както в КАТ се води регистър за правоуправление за автомобили.

- Категорично бихте ли заявили, че машините, които влизат на българския пазар, отговарят на европейските изисквания?

- Категорично заявявам, че новата техника, която се внася у нас, отговаря на евроизискванията. Имаме споразумение с Агенция „Митници” за съвместна работа. Ние разрешаваме всяка машина да бъде пусната на пазара, ако отговаря на изискванията. В рамките на Европейския съюз естествено няма граници и всичко, пуснато на европейския пазар, влиза безпрепятствено в България.

- КТИ оторизирана ли е да съставя актове?

- Съгласно Закона за административните нарушения и наказания служителите, които имат право да извършват тази дейност, са инструктирани при определени нарушения да съставят актове. Аз съм оторизиран да подписвам наказателните постановления. За последните 2–3 години са правени между 500 и 800 акта. 2010 г. имаме 890 акта. Събираемостта на глобите е над 50%.

- За какво санкционирате най-често?

- На първо място за неизправност на машините – тук сме безкомпромисни. За миналата година имаме постижение. Около 87–88% от регистрираната техника е минала на годишен технически преглед. Другите глоби са за работа с техника без документи.

- Къде виждате приноса на КТИ за развитие на българското земеделие?

- Информацията, с която разполага КТИ за състоянието на машинотракторния парк, е на изключително ниво. Базата данни може да послужи за вземане на политико-икономически решения в областта на земеделието. Нашите служители посещават всяко населено място, всеки фермер и в този случай ние се явяваме консултанти. Колегите от регионалните служби познават техниката в регионите си, така както личните лекари познават своите пациенти. КТИ извършва прегледи по графици, качени в интернет. Съгласно закона фермерът е длъжен да представи техниката си на годишен технически преглед, след което получава заверка, че тя е годна за експлоатация.

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Март 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg