Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 05 Февруари 2023

Януари 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Март 2021
CS TRIOLUZ - компилация от три сорта люцерна
В портфолиото на Косад Семанс присъстват и добре познатите сортове ALISO и EXQUISE

CS TRIOLUZ - компилация от три сорта люцерна

print

e-mail facebook

 

Позната на човечеството още от древността, люцерната е най-широко разпространената бобова фуражна култура в света. Безспорен европейски лидер в селекцията е Косад Семанс. Съвременните сортове са селекционирани, така че да осигурят максимална ефективност - висока толерантност към болести, високо съдържание на протеин и бързо възстановяваане след откос. Ползите, които носят спецификите на генетичния материал, са по-дълъг период на експлоатация, по-голям брой растения на единица площ, по-добро качество на крайния продукт, по-слаба чувствителност към неприятели и болести, много висок потенциал за добив.

Сред новите постижения в селекцията впечатление прави иновативнатa концепция на френската компания – CS TRIOLUZ. Това е компилация от три сорта люцерна: 30% Excelle, 30% Aliso и 40% Radia, с идеята всеки един от тях да даде в целия период на вегетация - от ранна пролет до късна есен, своя потенциал като зелена маса и протеин, както и като покриване на полето и задоволяване интересите на фермерите. Трите сорта използват едно и също пространство по различно време, в резултат на което постигаме по-дълъг период на експлоатация и удължен период на развитие. Всеки сорт разгръща потенциала си в момент, който е най-подходящ за него.

Другата новост в люцерната, която предлага Косад Семанс, е т.нар. дражиране на семената, при което освен че се уеднаквяват семената за по-добро и по-равномерно изсяване, се постига и по-качествено и равномерно покълване и поникване, благодарение на технологията GreenPower за третиране на семената с органични и неорганични добавки и инокуланти, които увеличават кълняемата енергия и подпомагат първоначалното развитие, както и способността за фиксация на азота.

Инокулантът съдържа азотфиксиращи бактерии от род Sinorhizobium и род Rhizobium, което от своя страна води до редица предимства. При обработката на семената с инокуланти се образува капсула около самото семе, която осигурява защита в началните етапи на развитие и подпомага правилния растеж и развитие. Съдържанието на леснодостъпна храна води до по-бързо покълване и поникване на растенията. Бактериите преобразуват атмосферния азот в почвата в усвоим за растенията амонячен азот. Получената растителна маса има по-високо съдържание на протеини.

Органичните добавки в GreenPower способстват за увеличаване на кълняемата енергия при поникване на семената, а неорганичните подпомагат бързия начален старт и развитието да 3-ти лист.

Технологията GreenPower е налична за всички сортове люцерна, предлагани от Косад Семанс.

В портфолиото на френската компания присъстват и добре познатите сортове ALISO и EXQUISE.

ALISO прави впечатление с безупречния си фитосанитарен профил, високо съдържание на протеин и силно вегетативно развитие в края на пролетта.

EXQUISE е здрав и издръжлив сорт, устойчив на ниски температури, със силно развити и добре облистени растения.

 

Автор: Списание АгроКомпасПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Интерагри с първи юбилей през 2023 г.
Даниел Минев, Изпълнителен директор на ИНТЕРАГРИ България: Стремим се да създаваме добавена стойност за нашите клиенти

При Но-тил – питай патило!
Опитът и принципът проба-грешка дават готовите решения на всички, които искат да правят Но-тил

AgroHub.BG – където земеделието среща технологиите
До април 2023 г. предстои създаването на Национален демо център в Пловдив

От IT сектора до... биолешниците
Стимулът - да отглеждам чиста храна, казва Калоян Гичев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg