Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 20 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Май 2021
Биотехнологичните продукти – в сърцето на иновативната селекция на семена
Основна задача пред селекционерите е предоставянето на висококачествени семена

Биотехнологичните продукти – в сърцето на иновативната селекция на семена

print

e-mail facebook

 

Да направим земеделието по-устойчиво и гъвкаво на климатичните промени в България, Румъния и Унгария - това беше темата на онлайн събитие, с участието на асоциации, обединяващи семенарските индустрии в България, Унгария и Румъния, в партньорство с Евросийдс, гласът на семенарския бизнес в Европа, и Американската асоциация за търговия със семена. Представителите на организациите направиха презентации, изразиха гледни точки и дискутираха въпроси, свързани със семенарския бизнес в контекста на стратегията на ЕК От фермата до трапезата, както и на Ковид 19.

От българска страна съорганизатор на проявата беше Асоциацията на Семенарската Индустрия в България /АСИБ/, обединяваща основните участници в бизнеса със семена в страната. „Организирането на това важно регионално събитие, в партньорство с авторитетни международни организации, е важна стъпка в посока реализиране на целите на Асоциацията, а именно - информиране на българския земеделски бранш и компетентните държавни институции за иновациите в семенарската индустрия и полагане на добра основа за вземане на информирани решения. В конкретния случай, с включването в събитието на ключови представители от страна на Министерството на земеделието, храните и горите, научните среди и браншовите земеделски организации, беше дадена една широка гласност на европейската позиция относно новите селекционни технологии“, сподели Петко Василев, председател на Управителния съвет на АСИБ.

Устойчивите земеделски практики – в основата на европейското фермерство

Земеделието е един от най-важните икономически сектори в ЕС, заяви Даниел Буда, евродепутат и зам.-председател на Com AGRI (Комисията по Земеделие и Развитие на селските райони) в Европейския парламент, който има опит като адвокат и като сенатор в румънския парламент. По думите му земеделието осигурява повече от 44 млн. работни места в ЕС. Със сигурност климатичните промени рефлектират върху добивите на земеделските култури и продуктивността на животните, смята той.

Даниел Буда, зам.-председател на Com AGRI (Комисията по Земеделие и Развитие на селските райони) в Европейския парламент: „Днес Европа е изправена пред голямото предизвикателство за трансформиране на земеделието и хранителната система с цел производство на устойчива продукция. Устойчивите земеделски практики означават защита на околната среда, като се търси баланс между производството на храни и защита на екологичната система.  

Основна задача пред селекционерите е предоставянето на висококачествени семена

Ервин Балаш, генерален директор на Център за земеделски изследвания в Унгария, засегна темата за важността на иновативните технологии в селекцията за изхранването на нарастващото световно население.

Ервин Балаш, генерален директор на Център за земеделски изследвания в Унгария: „Основна задача пред селекционерите е предоставянето на висококачествени семена. През последните години са разработени все по-прецизни и ефикасни методи за селекционно размножаване на растенията. Този скок на иновационните изследвания се основава на задълбочено разбиране на растителните геноми и усъвършенстването на методите за развъждане, което дава възможност за по-ефективен, по-прецизен и по-бърз напредък в постигането на желаните цели.“

Биотехнологичните продукти – в сърцето на иновативната селекция на семена

Ервин Балаш представи нов начин за разработване на биотехнологични продукти. Единият е чрез целева мутагенеза, което не е ГМО, а вторият – чрез вмъкване на целева характеристика или това е ГМО. При целевата мутагенеза крайният продукт е неразличим от мутационното размножаване, желаната мутация е в определена специфична последователност, осъществява се по-ефективен скрийнинг и размножаване, без чужда ДНК в генома.

Докато при втория метод – ГМО, набелязана характеристика или ген се поставят на точно определено място в една хромозома.

Генетичното редактиране – път към решаването на редица предизвикателства пред фермерите

През последните 20 години генетичното редактиране стана нов инструмент за прецизно селектиране и развъждане. Има 4 различни типа генетично редактиране – единият от тях е CRISPR, разработен от Дженифър Дудна и Емануел Шарпентие, които получиха нобелова награда за химия през 2020 г.

Редактирането на генома става чрез група от технологии, които дават възможност на учените да променят ДНК на организма. Тези технологии позволяват добавянето, отстраняването или промяната на генетичен материал на определени места в хромозомите. Прецизното редактиране на генома представлява огромен интерес и за биотехнолозите, работещи в сферата на земеделието. Създаването на нови сортове и породи е сложен процес, който може да отнеме десетки години и в известна степен разчита на случайността за получаване на нужните характеристики в новите растения. Възможността за директна намеса може да скъси драстично този период и да даде на учените строг контрол върху случващото се в растенията. Вече има редица култури с подобрени агрономически показатели.

Учените си поставят високи цели при създаването на устойчиви растения

Д-р Милена Узунова, ръководител на селекционна технология царевица/маслодайни семена в KWS и професор по молекулярно размножаване на растения в Техническия университет в Мюнхен, каза, че генетичното подобрение на културите може да стане чрез модерни растителни селекционни технологии. Генетичният прогрес много зависи и от инвестициите в научно-развойна дейност.

Целите на селекцията при царевицата са: постигане на стабилност на реколтата в условия на абиотичен стрес, толерантност на суша, ефективност на азотното усвояване, толерантност на измръзване, устойчивост на пречупване на стъблото, устойчивост на изтегляне на корените от почвата.

При биотичен стрес се търсят качества като устойчивост на болести и неприятели, а желаните агрономически показатели са качество на семената, силажни качества, подходящ период на цъфтеж. Последните селекционни постижения при царевицата са свързани със създаването на хибриди, които са ресурсно ефективни и високопродуктивни, каза д-р Узунова.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg