Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бяло на черно Брой: Юни 2021
Цената за напояване тревожи производителите
Над 10 пъти надценка и такса за пускане на водата

Цената за напояване тревожи производителите

print

e-mail facebook

 

Цената на водата за напояване у нас – как се формира и защо производители смятат, че е прекалено висока?

От Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните коментираха своите притеснeния относно цената на водата, доставяна от Напоителни системи.

„Водата в България е най-евтината от цяла Европа и е по-малко от 0,01 евро. Цената на Басейнова дирекция, която продава водата, както на земеделските производители, така и на преносителите на водата „Напоителни системи“, е една и съща и тя е по-малко от 0,02 лв. За нас учудването е голямо как един продукт, в случая водата, с над 10 пъти или 1000% надценка може да носи загуба на оператора, който работи с този продукт. Това, че водата е 0,20 лв. е половината от бедата. Има и такса, която нямаме представа как се ценообразува. Тя е от 15 лв. за пускане на водата. Това прави една доста висока цена на водата на сезон на декар. По нашите практически разчети има изключително голям дибаланс в последните години, когато нормата за поливане с капкови системи за ягоди и малини е 240 кубика на декар, в сравнение с миналата година, когато нямахме дъжд повече от 110 дни, разходът на вода достигна 400 кубика. Ако сложим тази цена по 0,20 лв., която е на гравитачното напояване или по 0,35 лв., получаваме една цена от 120-140 лв. на декар само за напояване. Това е една изключително висока цена, която формира повече от 15% себестойността на нашия продукт. По тази причина сме от една страна неконкурентоспособни, от друга страна изяжда и без това малката печалба, която имаме“, коментира Божидар Петков, председател на БАМ-Я.

Изпълнителният директор на „Напоителни системи“ Снежина Динева /вече освободена от длъжност от служебния министър на МЗХГ/ обясни как се формира цената на водата за напояване.

„Цената на доставка на вода за напояване в „Напоителни системи“ тази година отново запазва стабилитет и няма да бъде променяна. Това съобщение е качено на нашия сайт още през месец декември. Това е поради факта, че нямаме увеличение на обемите площи за напояване. Нашата цена е разходоориентирана, както на всички ВиК дружества. Ние също сме търговско дружество. Тя се определя на база приета от Съвета на директорите методика за определяне на цената на водата и одобрена от министъра на земеделието. Методиката е качена на нашия сайт и всички могат да се запознаят с нея. Там са предвидени два компонента за цената на водата. Първият е за доставено количество вода или цената на декар. Той отговаря на принципа за ефективно ползване на водните ресурси. И компонент за цената на единица площ, размерът на който се определя съобразно състоянието на техническата инфраструктура, по която се пренасят водните маси. Този компонент отговаря съответно на принципа за устойчивост на съответната напоителна система. И двата компонента са строго съобразени с Регламент 1305 на Съвета и с Европейската рамкова директива на водите, на която трябва да отговаряме, за да бъдем възможен бенефициент по всички европейски програми. В тази връзка искам само да отбележа, че догодина стартира мярка 4.3. Ако има благоприятни атмосферни условия, се надяваме да можем да завършим по-голямата част от обектите преди началото на Поливен сезон 2022 година. Така ще можем да създадем възможност на земеделските производители за по-голям достъп до годни поливни площи и те да имат възможност да заявят такива, на база на което ние ще имаме наистина реална възможност да направим индивидуален анализ на цената на водата на база реално заявени поливни площи. Разходите на дружеството да бъдат съобразени с получените заявления и съответно да видим имаме ли възможност за намаляване на цената на водата за следващия поливен сезон. Нещо, което искам да добавя. В самата методика за определяне на цената на водата за напояване има заложени отстъпки, които са възможни да бъдат ползвани от всички наши клиенти при определени условия. Те имат възможност да ползват от 2 до 8% отстъпка при заявяване на своите площи за съответната земеделска година.

 

Автор: Светлозара Димитрова
Целия материал четете в брой Юни 2021



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg