Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 16 Септември 2021

Август 2021

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Юни 2021
Соята – фамилната любов на Горанови
Милена Горанова: Нашите полета са това, което сме ние и там си личи дали добре сме си свършили работата

Соята – фамилната любов на Горанови

print

e-mail facebook

 

Семейство Горанови – Милена и Борислав, са агрономи.

Стартирали дейност през 1992 г. още като студенти. Започнали с малко земя, постепенно с годините добили опит и увеличили площите, достигайки устойчивия размер от 10 000 дка. През 2022 г. фирмата става на 30 години. „Не мога да си представя да се занимавам с нещо друго“, признава г-жа Горанова.

Носи им се славата на иноватори, на хора, които търсят и прилагат всички най-нови технологии в земеделието. Най-голямото предизвикателство за тях са промените в климата.

„Отдавна започнахме подготовка за консервационното земеделие, избягваме обработка с плугове, с култиватори. В преходен период сме към Но-тил“, каза Милена Горанова. В стопанството единствено правят плитки обработки и директна сеитба.

Горанови са най-дългогодишните и традиционни производители на соя в страната. Протеиновата култура е фамилната им любов.

Бащата на Борислав Горанов дълги години е бил директор на Опитната станция по соята в гр. Павликени. „Имаше години, в които никой друг освен нас не е отглеждал соя в България. Убедени сме в ползата и значението на тази култура.“

В някои години соята пазарно не стои добре, но това е борсова стока и цените не зависят от нас, както и при другите борсови култури, коментира Милена. По думите й соята има важно място в сеитбооборота на всяко стопанство. „Правилният сеитбооборот е ключът към успеха за всеки земеделец. Ако един земеделец не го спазва, се налага да ползва повече ПРЗ, торове. От 25 години ние не сме ползвали инсектицид“, допълва Борислав Горанов.

Соята е важен предшественик за последваща есенна култура, соята е важна за съхраняване здравето и плодородието на почвата. Освен това тя оставя 4-6 кг активно вещество азот на декар, което изчислено в минерални торове е доста солидна сума. С една дума - „ние сме убедени в нейната стойност.“

Земеделското семейство развива и семепроизводство – инвестирали са във фабрика за семена, като произвеждат семена за пшеница, ечемик и соя.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юни 2021ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Блустар на вашите полета
Добивите могат да достигнат над 500 кг/дка

Високо ниво на защита на лозята в стопанството в с. Устина – без следа от болести въпреки обилните валежи
Пропуските в растителната защита могат да намалят добива от 70-80 дори и до 100%

Биоагенти контролират успешно нощенката и царевичния стъблопробивач
Защита за посевите без пестициди

Анелия Георгиева, биопроизводител: Искаме да правим зеленчуков пастет от кейл
Кейлът е елитно зеле

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg