Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 07 Юли 2022

Юни 2022

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Юни 2021
Ефективно усвояване на азот – нова тенденция при рапицата
Азотът – основен фактор за формиране на добива

Ефективно усвояване на азот – нова тенденция при рапицата

print

e-mail facebook

 

Aзотът е основен компонент за растежа, развитието и формиране на добива при зимната маслодайна рапица. Азбучна истина е, че ако рапичното растение има достатъчно количество достъпен азот, то може да реализира своя генетичен потенциал за добив. И обратно, когато има недостиг, то рапицата може да изпита силен „глад“. Последиците от този недостиг са потиснат растеж и намаляване на добива.

Защо е трудно да се управлява процеса по внасяне на азот?

По правило азотът е много труден за контролиране и оптимални условия за торене са рядкост. Всъщност приложението на точната форма и правилната норма на азот и то в точния момент, се оказват много сложна за планиране техническа стъпка, дори при високата техническа обезпеченост на стопанствата, платформите и прогнозните модели, подпомагащи вземането на решение.

Трудностите при предвиждане на необходимата азотна торова норма за внасяне правят крайния добив обект на несигурност до края на сезона.

Част от неизвестните, пред които се изправят стопанствата:

  • Влажното време през зимата води до освобождаване на азот и възпрепятства обезпечаване на растенията с азот рано през пролетта.
  • Сухото време през пролетта може да ограничи разтварянето на тора
  • Студеното време свежда до минимум минерализацията на органичните вещества, а оттам и количеството на наличен азот в почвата.

Генетически решения от Лимагрейн

Всички тези проблеми карат селекционерите да търсят оптимални решения, вземайки под внимание риска от неоптимално наторяване. В тази връзка генетиката отново се явява възможност за преодоляване на изброените по-горе неизвестни, като предлага набор от хибриди рапица, постигащи, от една страна, максимални добиви с оптимално предлагане на азот, но и от друга - по-малко чувствителни при ограничено наличие на азот в сравнение със стандартната генетика.

В Лимагрейн наричаме хибридите, които имат установено по-ефективно усвояване на азот – N-Flex хибриди.

През 2020 г. LG официално лансира първия N-Flex хибрид от ново поколение (с оптимално усвояване на азот) – LG АМБАСАДОР.

През сеитбена кампания 2021 г. към N-Flex портофлиото вече се присъединява LG АВИРОН.

N-FLEX хибридите рапица намаляват негативните последствия от съществуващите ограничения, имайки способността да оптимизират наличния азот в почвата по време на вегетацията. Проявяват повече пластичност и постигат по-висока ефективност на усвояване на наличния азот и преизползването му в растението, като така понасят по-добре спонтанния недостиг на азот в почвата.

 

Целия материал четете в брой Юни 2021ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
„Лев Инс“ с улеснение при сключване на земеделски застраховки
Компанията успява да се справи във всякакви ситуации, дори и при най-тежките застрахователни събития

Посевите на Манара – здрави растения, висока братимост, изравнени братя, широк флагов лист, силен восъчен налеп и очаквания за добър добив
Защо да изберем италианската селекция при пшеница и партньорство със Сембодиа?

UPL с премиерно участие на БАТА АГРО 2022
От тази година - богата гама семена за пролетни и есенни култури

Наука и практика заедно за No-Till в България
Проект по подмярка 16.1 на ПРСР 2014-2020 г. цели разработване на иновационна система за вземане на решения при консервационно земеделие

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg