Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 18 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Август 2021
Високо ниво на защита на лозята в стопанството в с. Устина – без следа от болести въпреки обилните валежи
Пропуските в растителната защита могат да намалят добива от 70-80 дори и до 100%

Високо ниво на защита на лозята в стопанството в с. Устина – без следа от болести въпреки обилните валежи

print

e-mail facebook

 

„Тази година имаме благоприятни условия за развитието на почти всички болести по лозата. Но на този масив със сорт Димят в землището на село Устина растителната защита е изведена на ниво. Нямаме дори една следа от болест“, коментира Евгений Динев, продуктов мениджър на UPL за България. Добрата растителна защита винаги стои в основата на добива. Когато растителната защита бъде грешно изведена и има пропуски, може да намали добива от 70-80 дори и до 100%, каза още специалистът.

„В този лозов масив стопанисваме 500 дка лозя, от които 70/30 е съотношението в полза на белите сортове. Отглеждаме общо 13 сорта. От белите сортове отглеждаме Алиготе, Шардоне, Симеон, Коломбар, Совиньон блан, Димят. От червените отглеждаме Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран, Рубин и Мавруд“, посочи Николай Траянов, главен агроном на лозовите масиви на Домейн Юстина.

През 2021 година UPL представи в България пет нови фунгицида в лозя. „Това ни направи една от водещите компании в растителната защита и опазването на лозята, като сме концентрирани не само в конвенционалната химическа защита, също така имаме и биологични продукти.“

Иновативни решения в лозя

Първият нов продукт е чист алуминиев фозетил - Оптикс дисперс, а вторият Оптикс Р - комбинация на алуминиев фозетил и мед. Използван е в регистрираната доза от 500 г/ дка за борба срещу обикновената мана. Първото пръскане с Оптикс Р го направихме преди началото на цъфтеж, посочи Запрян Димитров, търговски представител на UPL за района на Южна България.

Тези два продукта са с патентована формулация, наречена Дисперс. Тя се предлага само от UPL и представлява изключително изравнени частици в самия продукт, които се разпределят равномерно върху листата и много по-лесно се усвояват. Имат дълго действие поради това, че трудно се измиват.

Друг нов продукт е Спирокс Д - спироксамин в комбинация с дифеноконазол. Приложен е в доза 50 мл/дка за борба с брашнеста мана и черно гниене. Продуктът е използван във фаза наедряване на зърното.

„Тук изведохме опити с новите продукти на по-малки площи и резултатът, който виждаме, е абсолютно задоволителен особено с оглед на тежките условия и честите превалявания, които имахме тази година. Нямаме никакви проблеми с болести. Всичко абсолютно е безкомпромисно.“

„Продуктите на UPL са си свършили работата чудесно. Не можете да намерите следи нито от обикновена мана, нито от брашнеста мана, нито от черно гниене. За първи път работим с продуктите на UPL. Резултатът е налице. Добрата растителна защита влияе на 100% на добива“, каза още агрономът на стопанството.

„Това, което наблюдавам, като резултат, абсолютно ме удовлетворява. Още веднъж UPL показа, че няма компромис в качеството, ефикасността на продуктите е на първо място и грижата за продукцията, разбира се.“

 За първи път тази година UPL пусна на пазара течна Сяра с име Микротиол. Концентрацията е 825 г/литър. „Страхотно разпределение по листа и много дълготраен ефект, както в лозя, така и в други култури. До 40% по-ефикасен в сравнение с гранулираните формулации. В смес с други продукти за растителна защита действа като подобрител и предпазва от измиване. Чудесна смесимост и много добър ефект“, посочи Евгений Динев.

За биологични култури

Поливерзум на UPL е на база биологично активно вещество, а това е хищната гъба Питиум олигандрум, която се храни с други гъби от различни видове, но в България основното приложение е при борбата със сивото гниене. Продуктът е регистриран както в лозя, така и в други култури. Без карантина и без остатъци.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Август 2021



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg