Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 26 Октомври 2021

Октомври 2021

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Септември 2021
Успехът в зърнопроизводството започва още от заготовката на семената
Удовлетворяващо е, когато високата оценка я дават фермерите

Успехът в зърнопроизводството започва още от заготовката на семената

print

e-mail facebook

 

Българските земеделци определиха Булагро АД като компанията, предоставяща най-добро съотношение между качество и цена в категориите „Семена пшеница“ и „Семена ечемик“. Отличието “Best Buy Award” беше присъдено от швейцарската независима организация Icertias, която провежда изследвания, измерващи клиентския опит, мнения и нагласи по отношение на производителите и доставчиците на услуги, предлагащи най-добро качество в съответния ценови клас.

Булагро АД предлага сертифицирани семена собствено производство с гарантирано качество още от семепроизводния посев. Растенията се отглеждат при пълна обезпеченост на хранителни елементи в най-доброто им съчетание.

Контролът се извършва във всеки един етап от развитието на растението, по време на жътва, при транспортиране на семената, след това при почистването, заготовката им и по време на съхранението им.

През 2012 г. Булагро АД построява завод за заготовка и почистване на семена в непосредствена близост до семепроизводните участъци в старозагорското село Яздач.

Тук семената се почистват, обеззаразяват, според изискванията на европейското законодателство, за да отговарят напълно на изискванията за необходимите кълняемост, влага, маса на 1000 семена. Доставят се до вратата на клиента, придружени със сертификат, с изчислена сеитбена норма в зависимост от сорта и партидата.

За доброто обеззаразяване, калибриране и почистване заводът е оборудван с техника от най-висок клас – машина за грубо почистване от примеси на Агроконсулт Метал, машина за последващо фино почистване на немския производител Шмидт-Зеегер/Бюлер и обеззаразяваща машина Петкус от последно поколение. Капацитетът, с който функционира заводът, е 4.5 тона семена в час.

„Високото качество на предлаганите от нас семена за посев определя реномето на фирмата. Стараем се винаги да гоним най-високите стандарти по отношение на заготовката и съхранението“, допълни Валентин Киров, отговорник по почистване на семената и дългогодишен служител в Булагро Земя.

Всички семена, които компанията предлага, са придружени със сертификат, с изчислена сеитбена норма в зависимост от сорта и партидата.

„Предлагаме генетика на водещи компании в бранша- Лимагрейн, Лидеа, Заатен-Юнион“, подчерта Христина Зангоци, агроном и продуктов мениджър Семена в Булагро АД.

От Лимагрейн българската компания предлага най-популярния в България сорт Авеню, голяма скорост набра сорт Апилко, а тази година на голям интерес се радва сорт Армстронг, който е богат, щедър и изобилен, изключително подходящ за широко райониране.

От фирма Лидеа предложенията са Флавор и Софру и така устойчивият Состен. От ечемиците на Заатен-Юнион Булагро предлага Уенди и София, а сортът пшеница Тата Мата е устойчив на суша и високи температури. „Знаем, че високите температури са лимитиращ добива фактор, така че препоръчваме този сорт за разпределяне на риска. Семената се характеризират с изключително високо качество“, допълни Христина Зангоци.

От Булагро препоръчват на фермерите да използват здрави сертифицирани семена, гаранция за успешна година и висок добив. Семената са предварително обеззаразени фабрично с фунгицид Конима, който предпазва в началните етапи на развитие растенията от икономически важни болести. Семената допълнително са третирани с коренов биостимулатор Радифарм, ексклузивен продукт на Булагро, който осигурява силен първоначален старт на растенията. 

След няколко етапа на почистване, калибровка и обеззаразяване, семената се пакетират в големи биг бегове от по 600 кг. Всеки сорт се съхранява в складове по 30 тона от всяка партида. През целия период на съхранение се упражнява стриктен контрол. Интегрирайки най-новите технологии в бранша, Булагро гарантират качеството на продукцията от полето до вратата на клиента.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Септември 2021ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Нова техника Кубота в Тракийския университет - Стара Загора
Машини, подходящи за земеделски и комунални стопанства

Фъстъкът е протеинова, а не техническа култура
Открит ден на фъстъка се проведе в Садово

23 септември е обявен за Европейски ден на биоземеделието
Европарламентът, Съветът на Европа и Европейската комисия подписаха обща декларация за учредяването на събитието

Тракийският университет отпразнува 100 години висше аграрно образование
Аграрният факултет е призван да направи дигиталната трансформация на целия аграрен сектор

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg