Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Октомври 2021
НЕ! на пластмасата за еднократна употреба
Какви са алтернативите?

НЕ! на пластмасата за еднократна употреба

print

e-mail facebook

Всеки ден се изпиват близо 2,5 милиарда напитки, една трета от които се продават в чашки за еднократна употреба. Това са хиляди тонове отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани. Забрана за подобни отпадъци, освен че намалява отпечатъка върху околната среда, създава възможности за иновации и стартиращи бизнеси за нови продукти.

Според Европейската комисия, повече от 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Поради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в моретата, океаните и плажовете в ЕС и по света. Пластмасови остатъци са открити в морските обитатели - тюлени, китове, морски костенурки и птици, в рибата и ракообразните, следователно и в хранителната верига на човека.

От 3 юли 2021 г. в Европейския съюз влезе в сила директива за опаковките, която прекратява използването на пластмасови продукти за еднократна употреба в Общността. Това са еднократните прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки, пластмасовите дръжки за клечки за уши, както и пръчки за балони.

Търговците се задължени да преминат към продажба на такива продукти от материали, които могат да се рециклират. Търговците на дребно, които вече са закупили и съхраняват в складовете си пластмасови изделия за еднократна употреба, може да ги използват, докато бъдат изчерпани.

Държавите членки ще трябва да достигнат целта от 90% за събиране на пластмасови шишета до 2029 г., като пластмасовите шишета трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025 г. и 30% до 2030 г.

 
В България, за да влезе в сила забраната, първо трябва да се приеме съответната наредба. Очаква се това да стане до началото на месец септември, поясняват от Министерството на околната среда.

Какви промени се подготвят още?

От 2023 година ще влязат в сила и нови правила в посока многократна употреба. Ресторантите и фирмите за доставка на храна ще са задължени да предлагат опаковки за многократна употреба като алтернатива на еднократната пластмаса.

От следващата година търговците ще трябва да се откажат и от найлоновите торбички, с изключение на тези за плодове и зеленчуци в супермаркетите. Освен това ще бъде въведен задължителен депозит за бутилките. От 2025 година се въвежда и задължение за повече годна за рециклиране пластмаса в бутилките – поне 25 процента от материала трябва да подлежи на рециклиране.

Еколози: Хартиени, бамбукови, дървени пособия за еднократна употреба не са решение

Елеонора Йосифова от екологично сдружение „За земята“ твърди, че тази мярка е закъсняла, но е една стъпка в намаляването на еднократната пластмаса.

По думите й много от бизнесите, които произвеждат еднократна пластмаса, имаха време да се адаптират и да търсят варианти за собствения си бизнес. Да се развият в друга посока. Да произвеждат вместо еднократни, многократни пособия от пластмаса, защото многократната пластмаса не е застрашена от изчезване. Тя е по-устойчива и може да се използва по-дълго без да вреди на човека, който я използва.

„Вече виждаме на пазара, че започнаха да навлизат различни хартиени, бамбукови, дървени пособия за еднократна употреба, които за нас не са решение. Защото те също се превръщат в боклук. Те не могат да бъдат компостирани в обикновена среда. Трябва да бъдат пак предавани на конкретни места и съответно по индустриален начин да бъдат разграждани.

Алтернативата е да се научим да използваме прибори за многократна употреба. Има вече многократни клечки за уши, които можеш веднъж да си ги купиш и след това за дълъг период и с години да я използваш. Почистват се лесно. Има многократни много красиви сламки от бамбук, метал, стъкло.

Ние имаме една инициатива, в която сме на ниво комуникация с всички заинтересовани страни, за въвеждане на депозитна система, която след като си изпиеш напитката, можеш спокойно да хвърлиш бутилката в такава система, да ти се върнат стотинките, които си заплатил като депозит за нея и съответно тези бутилки да отидат директно за рециклиране и да се гонят високите изисквания към 2030 година да преминем към това 90% от бутилките да са рециклирани.

В Европа постепенно все повече и повече държави въвеждат тази система. Във Франция, Германия и в доста държави вече, като наши съседи Гърция, Румъния в момента са в процес на въвеждане.“

На въпрос дали забраната на определени пластмасови артикули за еднократна употреба ще оскъпи храната, Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация Активни потребители, каза: „Да, възможно е, но с малко. Аз бих заложил на това, че някъде може да се появи цена на посудата. Това е неизбежно, защото пластмасата е изключително евтин продукт. Той затова бързо се разви в световен и исторически план, защото пластмасата е едва на няколко десетилетия. Сега, когато стана пределно ясно, че не сме способни да събираме отпадъците от пластмасите и да ги рециклираме напълно, това ни се връща обратно, защото имаше изследвания през последните години, които показаха, че океанската риба вече устойчиво съдържа пластмаси. Въпросът е, че алтернативите не са напълно избистрени и изяснени, защото наскоро едно проучване установи, че от 57 заместващи продукти, които са базирани на алтернативи като бамбук, палмови листа и прибори на хартиена основа, всеки втори съдържа опасни химикали, които влизат в контакт с храните, особено, когато храната е топла.

Как опасните химикали попадат в бамбука? „Първо бамбукът се смила на прах. След това се добавят едни лепила и се прави отливка. При някои от видовете лепила се съдържат химикали. Тук трябва ясно да се избистрят правилата кои лепила могат да бъдат считани за безвредни и да се използват при тези продукти.

Има разбира се и други възможности. Виждаме, че вече масово по автоматите за кафе чашките вече са картонени. Бизнесът вече работи по темата и по същия начин има много такива еднократни продукти, базирани на хартия, на картон. При тях рисковете са много по-малки, въпреки че са засичани някакви проблеми.“

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg