Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Понеделник, 06 Декември 2021

Ноември 2021

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Технологии Брой: Октомври 2021
Фъстъкът е протеинова, а не техническа култура
Открит ден на фъстъка се проведе в Садово

Фъстъкът е протеинова, а не техническа култура

print

e-mail facebook

Открит ден на фъстъка се проведе в Садово. Събитието се организира от компания за семена, съвместно с Института по растителни и генетични ресурси „Константин Малков“.

„Амбициите, които си поставихме в разговора с Института, са да направим културата интересна по отношение на производството.“, сподели Светлозар Драгушев, съсобственик на компанията за семена.

Той обясни, че производството на фъстъци е индустриално. Това не е култура, която изисква ръчен труд.

„Не се изискват усилия и ръчна работа. Тя е напълно механизирана. Ваденето и прибирането на фъстъците се извършва със съответната техника, с която някои от фермерите вече разполагат. Немалка част от производителите на фъстъци в Садово вече имат подходяща техника за прибиране. Производителите на такива машини са доста на брой.“

При отглеждането на фъстъци има някои особености. За тях научаваме от Станислав Стаматов от Института по растителни и генетични ресурси.

„Фъстъците образуват плодовете си под земята. С тази тяхна особеност се съобразява цялата агротехника. Трябва да се осигури през цялата вегетация структурна почва с добро физично състояние, за да може по-лесно да проникват генофорите в почвата и да се образуват плодове. Фъстъците изискват напояване.“

Според Светлозар Драгушев фъстъците са уникална култура, защото всичките й части имат приложение – листа, стъбло, ядка и черупка. Фъстъците се използват в различни видове промишленост.

„Фъстъците са зелената култура. Тя е в унисон с европейските програми за развитието на земеделието.“

Независимо от всички изброени предимства, отглеждането на фъстъци у нас не е силно застъпено. Светлозар Драгушев отдава това по-скоро на липса на информация от страна на производителите. Той коментира и как се подпомагат стопаните, които се занимават с отглеждането на тази култура.

„Подпомагането е както за всички останали култури, които се отглеждат в страната. Тя е категоризирана в групата на техническите култури. Тя е наравно с люцерна и фуражен грах при положение, че има достатъчно други възможности и алтернативи, освен съдържанието на протеин. Тя съдържа 50% мазнини, 22% процента въглехидрати, 30% протеин.“

И Станислав Стаматов споделя мнението, че фъстъкът не е техническа култура, защото освен високо съдържание на мазнини, има високо съдържание на протеин. Според него тя по-скоро трябва да се причисли към протеиновите култури.

Защо да включим в хранителния си режим това пълноценно бобово растение

  • Фъстъците понижават нивото на лошия холестерол
  • Подпомагат растежа и правилното развитие на организма заради високото си съдържание на белтъчини и аминокиселини
  • Намаляват риска от рак на стомаха заради съдържанието на голямо количество полифенолни антиоксиданти.
  • Подобряват паметта заради съдържанието на ниацин, наричан също витамин B3
  • Предпазват кожата, защото съдържат витамин E
  • Служат като превенция срещу сърдечни заболявания, вируси и неврологични заболявания
  • Съдържат витамин B комплекс и много минерали, които в човешкия организъм играят много важни функции
  • Имат позитивен ефект при лечението на депресии
  • Помагат при отслабване

Фъстъците имат разнообразна употреба. Те са изключително засищащи. Те са обработвани под най-различни форми – от тях се произвежда фъстъчено масло, фъстъчено брашно или олио. Фъстъченото брашно се използва при производството на зърнени блокчета, различни пекарски смеси, а също и в глазурите на някои сладкарски продукти. Фъстъченото олио се ползва за готвене и за приготвяне на разнообразни ястия. Суровите фъстъци са изключително любимо допълнение най-вече в азиатската кухня, където се ползват като съставка на супи, сосове и салати. Освен споменатите възможности белени фъстъци можем да ползваме и като украса на десерти или с помощта на фъстъци можем да си приготвим нещо вкусно за закуска. Закуската с добавени фъстъци гарантирано ще ви засити чак до обяд. И при фъстъците е валидно правилото, че трябва да се консумират с мярка.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Октомври 2021



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Защо Кирил Жендов избра Weaving
Земеделецът зася пшеница с 8-метрова директна сеялка

Lidea празнува първия си рожден ден Кои са новостите
Атрактивни бонуси за ранни заявки до 31.12.2021 г. на семена слънчоглед и царевица

10 години съвместно и успешно партньорство - Кубота България и Агро Път 2011
Доверие, прозрачност и професионализъм стоят в основата на съвместната работа

В бирената индустрия вече са въведени практиките на кръговата икономика
Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg