Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: ОСП - Научи повече Брой: Декември 2021
Зелена светлина за реформата на ОСП
В актуализирания си вариант новата аграрна политика е по-екологосъобразна, по-справедлива, по-гъвкава и по-прозрачна

Зелена светлина за реформата на ОСП

print

e-mail facebook

Държавите членки ще бъдат задължени да гарантират, че най-малко:

  • 35% от бюджета е за развитие на селските райони
  • 25% от преките плащания са насочени към мерки в областта на околната среда и климата
  • 10% от преките плащания да се използват за подпомагане на малките и средните земеделски стопанства
  • 3% от бюджета на ОСП ще бъдат предоставяни на млади земеделски стопани


Европарламентът даде „зелена светлина“ на новата селскостопанска политика на ЕС на 23 ноември 2021 г. На 2 декември и Съветът на ЕС одобри ОСП. В актуализирания си вариант новата аграрна политика е по-екологосъобразна, по-справедлива, по-гъвкава и по-прозрачна.

В хода на преговорите по пакета за законодателни реформи членовете на ЕП настояха, че укрепването на биологичното разнообразие и спазването на законите и ангажиментите на ЕС в областта на околната среда и климата ще бъдат от ключово значение за прилагането на реформираната ОСП, която ще влезе в сила през 2023 г. Комисията ще преценява дали националните стратегически планове по ОСП са в съответствие с тези ангажименти. Земеделските стопани обаче са тези, които трябва да прилагат практиките, щадящи климата и околната среда. Държавите членки ще бъдат задължени да гарантират, че най-малко 35% от бюджета е за развитие на селските райони и най-малко 25% от преките плащания са насочени към мерки в областта на околната среда и климата.

Членовете на ЕП гласуваха най-малко 10% от преките плащания да се използват за подпомагане на малките и средните земеделски стопанства и че най-малко 3% от бюджета на ОСП ще бъдат предоставяни на млади земеделски стопани. Те също така настояха кризисен резерв с годишен бюджет от 450 млн. евро (по текущи цени) да бъде постоянно на разположение на земеделските стопани и да ги подпомага при нестабилност на цените или на пазара.

По настояване на Парламента трудовите правила в европейското селско стопанство ще бъдат по-добре наблюдавани, а нарушенията ще бъдат санкционирани благодарение на сътрудничеството между националните инспектори по труда и разплащателните агенции по ОСП.

Информацията за крайните бенефициери на подкрепата от ЕС ще бъде по-прозрачна благодарение на инструмента на ЕС за извличане на данни, до който държавите членки ще получат достъп. Този инструмент ще спомогне за установяване на риска от измами чрез съпоставяне с информацията в публичните бази данни.

Докладчикът за стратегически планове, Петер Яр (EНП, Германия) заяви: „Като одобряваме реформата на ОСП, ние гарантираме сигурност при планирането не само за държавите членки, но най-вече за нашите европейски земеделски стопани. Гарантирахме, че тази ОСП е по-устойчива, по-прозрачна и по-предвидима. Новият модел на изпълнение ще намали бюрократичната тежест на селскостопанската политика върху земеделските стопани. Днешното ни гласуване показа, че искаме да защитим и насърчим семейните стопанства, хората, които поддържат и съхраняват културния ни пейзаж“.

 Докладчикът „Хоризонтален регламент“, Улрике Мюлер (Renew, Германия) коментира: „Това е исторически ден за новата ОСП - ден, в който напредваме към една по-амбициозна от екологична гледна точка, социално осъзната и ориентирана към резултатите селскостопанска политика. Новият модел на изпълнение ще гарантира, че ОСП ще се фокусира повече върху постигането на целите си и по-малко върху простото спазване на правилата. Също така се погрижихме плащанията по ОСП да са по-прозрачни и финансовите интереси на ЕС да са по-добре защитени. Тази ОСП наистина ще бъде успешна."

Докладчикът за обща организация на пазара, Ерик Андрийо (С&Д, Франция) заяви: „За първи път от повече от 30 години насам, благодарение на общата организация на пазара, което е част от реформата на ОСП, одобрените днес реформи ще означават повече регулиране на пазара, отколкото дерегулиране. Можем да се гордеем с извървения път, защото постигнатият напредък е важен за земеделските стопани, за сектора и за потребителите. Общата организация на пазара със сигурност е първата стъпка в правилната посока."

 Постигнатият компромис, който гласувахме, е справедлив, заяви евродепутатът Атидже Алиева-Вели

 Сега българските власти трябва добре да свършат своята работа и да се възползват от предоставената им гъвкавост

Постигнат е компромис по новите правила на ОСП, предвиждащи баланс между икономическата конкурентоспособност, социалната справедливост и екологични цели. Те бяха окончателно одобрени по време на пленарна сесия на Европейския парламент. „Едни от основните приоритети на новата ОСП са: по-справедливо разпределение на директните плащания за малките и младите земеделски производители; повече средства за биоземеделие и запазване на преходната национална помощ“, коментира евродепутатът Атидже Алиева-Вели.

Централно място в реформата на ОСП заемат и модернизацията на сектора и подпомагане на прехода към зелена икономика. Постигнатият компромис, който гласувахме, е справедлив и полага солидна основа за устойчиво и модерно земеделие, с грижа към здравето на хората, достойни доходи за фермерите, хуманно отношение към животните и опазване на околната среда“, допълни Атидже Алиева-Вели като член на водещата по темата Комисия по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент. С тази реформа се цели постигане на устойчиво и зелено земеделие, съживяване на селските райони, въвеждане на иновации и дигитализация и създаване на повече възможности за земеделците. „Сега българските власти трябва добре да свършат своята работа и да се възползват от гъвкавостта, които им предоставихме, за да разработят мерките и да насочат средствата според специфичните нужди на сектора.

През юни 2018 г. бяха представени законодателни предложения относно бъдещето на Общата селскостопанска политика. В резултат на последвалите 3 години усилени преговори и изграждане на компромиси по приоритетни политики и позиции, в края на юни 2021 г. беше постигнато съгласие между Европейския парламент и Съвета за реформата на ОСП, която да я направи по-справедлива, по-гъвкава и по-устойчива. В рамките на гласуване в пленарна сесия, Европейския парламент одобри постигнато съгласие, в резултат на което новите разпоредби предстои да се прилагат от януари 2023 г.

 40 млн. лева стартова помощ за малки стопанства

Подмярка 6.3 е отворена за прием до 02.03.2022 г.

Министерството на земеделието, храните и горите отвори прием по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Общият размер на безвъзмездна финансова помощ по процедурата е близо 40 млн. лева. С нея се цели да бъде ускорена модернизацията и технологично обновление на малките земеделски стопанства, като се повиши тяхното икономическото развитие. Приоритетно ще се разглеждат проекти на кандидати с образование в областта на селското стопанство, биологични производители, както и тези, които развиват дейност в планинските райони.

Документи за участие могат да се подават до 17:30 часа на 02.03.2022 г.

Потенциалните кандидати трябва да се регистрирани земеделски производители и притежават стопанството със стандартен производствен обем (СПО) между левовата равностойност на 2000 евро и 7999 евро, включително.

Максималният размер на средствата за един кандидат е до 30 хил. лева, като изплащането им ще се извършва на два етапа. Първото плащане ще бъде на стойност близо 20 хил. лева и ще се реализира до два месеца след сключване на административния договор. Окончателното плащане ще се извърши след точна реализация на бизнес плана, което ще се удостовери с проверка на място от Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция.

Малките земеделски стопани ще могат да ползват услугите на Национална служба за съвети в земеделието, която предоставя безплатно специализирани консултантски услуги, включително и изготвяне на бизнес планове по подмярката.


 

Виж статията в ПДФ формат тук...

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg